СБУ заблокувала три «схеми ухилянтів»: затримали двох очільників військкомату та керівницю ВЛК

15:28, 24 жовтня 2023
Служба безпеки викрила ще 3 схеми ухилення від мобілізації у різних регіонах України.
СБУ заблокувала три «схеми ухилянтів»: затримали двох очільників військкомату та керівницю ВЛК
Джерело фото: СБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Спеціальна служба України з безпеки успішно ліквідувала декілька схем ухиляння від призову на військову службу в різних регіонах країни. Серед осіб, яких було затримано, виявилися двоє очільників військкомату та керівниця військово-лікарської комісії у Харкові, а також завідувач кафедри одного з навчальних закладів на Закарпатті, – повідомили в СБУ.

За даними слідства, ухилянти використовували схеми, за допомогою яких вони пропонували потенційним призовникам можливість уникнути мобілізації та виїхати до країн Європейського Союзу, пред'являючи підроблені документи. Вартість таких послуг варіювалася від 1 до 8 тисяч американських доларів, залежно від терміновості виготовлення фальшивих документів.

У Харкові, слідчі виявили двох винних: начальника військкомату та голову військово-лікарської комісії обласного центру. Очільниця військово-лікарської комісії незаконно вносила важкі діагнози в медичні картки призовників, залишаючи виправдання для їх непридатності для військової служби. Після цього, її спільник, воєнком, підтверджував своїм підписом непридатність кандидатів для військової служби на підставі їхнього здоров'я.

Наразі, начальнику військкомату вже повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів та службове підроблення. Також, дії керівниці військової медкомісії розцінюються як службове підроблення згідно з Кримінальним кодексом України.

У Закарпатті, завідувач кафедри соціальної роботи одного з навчальних закладів був затриманий за продаж студентських квитків ухилянтам. Він оформляв клієнтів на навчання «поза конкурсом» і без складання вступних іспитів, після чого ухилянти мали намір відтермінувати свій призов на військову службу.

Також, на Черкащині, було затримано раніше судимого громадянина, який за гроші пропонував ухилянтам підроблені документи для незаконного виїзду за кордон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду