Спалах гепатиту A на Вінниччині ліквідовано – МОЗ

20:21, 8 грудня 2023
На Вінниччині попри ліквідацію спалаху гепатиту A можливі поодинокі випадки захворюваності.
Спалах гепатиту A на Вінниччині ліквідовано – МОЗ
Джерело фото: suspilne
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На Вінниччині успішно ліквідовано спалах гепатиту A, який було виявлено середині жовтня, але є прогнози щодо можливості зафіксувати поодинокі випадки захворювання ще кілька місяців. Про це повідомив головний санітарний лікар України та заступник голови МОЗ Ігор Кузін, повідомляє пресслужба відомства.

За період з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтверджено 333 випадки гепатиту A: 30 пацієнтів продовжують лікування, 267 вже одужали. З метою придушення поширення вірусу гепатиту A на Вінниччину доставили понад 2 тисячі доз вакцини для безоплатних щеплень. До ліквідації спалаху було залучено 669 медичних працівників, зокрема, лікарів стаціонарів, екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров'я, які отримали необхідні щеплення. Також, лікарі пропонували вакцинуватися родичам пацієнтів, які перебували у "колі контактних осіб". Цю можливість вже скористалися 151 людина.

Ігор Кузін зауважив: «Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків, на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період (ред. – 14–28 днів) та можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми ще будемо реєструвати поодинокі випадки захворювання на гепатит А. Зараз медики виявляють “вторинні” випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних та близьких пацієнтів, які не виявили бажання зробити щеплення проти гепатиту A під час безоплатної екстреної вакцинації кола контактних осіб».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області