Три банки потребують додаткового капіталу, – НБУ

17:40, 9 січня 2024
Три банки України готуватимуть програми капіталізації чи реструктуризації.
Три банки потребують додаткового капіталу, – НБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк України підготував звіт щодо стану стійкості 20 банків у 2023 році. Згідно з цим звітом, трьом банкам – державному Укрексімбанку та приватним банкам МТБ та Правексу – до 2026 року знадобиться додатковий капітал.

Більшість банків в Україні за даними звіту мають достатній рівень капіталу, а банківська система в цілому демонструє високий запас міцності.

Проте у п’яти банків виявили потребу у додатковому капіталі: Укрексімбанк, МТБ, Правекс-банк, Укргазбанк та Сенс Банк. Два з них вже збільшили капітал до необхідного рівня.

Згідно з даними НБУ, два з п’яти банків, які вже в грудні мали норматив достатності вище необхідного рівня, повинні підтримувати капітал на встановленому цільовому рівні. Інші три мають покращити рівень достатності капіталу на два етапи:

  • До кінця вересня 2024 року - до встановленого рівня, враховуючи граничне значення 0%;
  • До кінця березня 2026 року - до установленого нормативного рівня.

Головною причиною необхідності в додатковому капіталі для цих п'яти банків була їхня нижча, ніж середня у секторі, операційна ефективність. Майже всі ці банки мали низьку процентну маржу та високе співвідношення між операційними витратами та доходами.

Банки, яким установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, мають у найближчий час подати до Нацбанку програми реструктуризації або капіталізації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України