Мобілізація онлайн: у Міноборони пояснили, як працюватиме електронний кабінет

17:21, 2 лютого 2024
ТЦК надсилатимуть чоловікам електронні повістки.
Мобілізація онлайн: у Міноборони пояснили, як працюватиме електронний кабінет
Фото: apostrophe.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк повідомив, що у разі ухвалення нової версії законопроекту про мобілізацію, українці матимуть 60 днів, аби внести свої дані в електронний кабінет. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

«Що важливо, що способи уточнення будуть різні, але якщо вже функціонує кабінет – найзручніше це буде зробити там, але лишаються ТЦК та СП, ЦНАПи й так далі. Загалом, електронний кабінет просто дає можливість менше бігати. Уточнити дані можна буде там. І це значно простіше, й це дозволить охопити більшу кількість людей і, відповідно, значно якісніше долучати людей до війська», – сказав Павлюк.

По его словам, кабінет використовуватиметься і ТЦК. Для того, аби відправляти людям електронні повістки.

«У цьому ж електронному кабінеті людина може отримати повідомлення про те, що він має з'явитися в ТЦК та СП. Електронна повістка – це повідомлення, яке надходить в електронний кабінет. І загалом, воно тільки цим відрізняється від звичайної повістки. Нічого іншого не змінюється, тобто всі норми, які діяли щодо термінів прибування на звичайній повістці, вони й тут застосовуються», – сказав Павлюк.

Як ми писали, Кабінет Міністрів України після доопрацювання вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Додамо, Держслужбовці не матимуть право на відстрочку від призову і бронюватися будуть не всі.

Разом з тим, головна новація оновленого законопроекту про мобілізацію — накладення обмежень на ухилянтів через суд. Тепер ТЦК має звернутися до суду, який може накласти на військовозобов'язаного обмеження. А повістки до військкомату збираються надсилати через електронний кабінет.

Ще ми писали, які зміни щодо мобілізації жінок передбачено у новому законопроекті.

Разом з тим, заступник голови комітету з питань нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що законопроєкт про мобілізацію має багато правильних норм, однак очікується значна кількість правок.

Нагадаємо, Міноборони розраховує на якомога швидше ухвалення Радою законопроекту про мобілізацію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду