У Німеччині спрощують для трансгендерних людей зміну імені та статі в документах

17:08, 14 квітня 2024
Попередня процедура, що існувала 40 років, вимагала від осіб, які бажають змінити стать в офіційних документах, спочатку отримати оцінку від експертів, а потім – рішення суду.
У Німеччині спрощують для трансгендерних людей зміну імені та статі в документах
Джерело фото: АР
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Німецькі законодавці 12 квітня схвалили закон, який полегшить трансгендерним, інтерсексуальним і небінарним людям зміну імені та статі в офіційних документах. Про це пише «NBC News».

«Закон про самовизначення», який має набути чинності 1 листопада, є однією з кількох соціальних реформ, які пообіцяв ліберальний коаліційний уряд канцлера Олафа Шольца.

Попередню процедуру, яка існувала чотири десятиліття, називали такою, що «завдавала багато страждань». Вона вимагала від осіб, які хочуть змінити стать в офіційних документах, спочатку отримати оцінку від експертів, а потім – рішення суду.

Новий закон дозволить повнолітнім особам змінювати своє імʼя та юридичну стать, подавши заяву у відповідні органи реєстрації без додаткових формальностей.

Нові правила також дозволять неповнолітнім віком від 14 років змінювати імʼя та юридичну стать за згодою батьків або опікунів; якщо вони не погоджуються, підлітки зможуть звернутися до сімейного суду.

У випадку дітей молодше 14 років, батьки або опікуни повинні будуть подавати заяви до органів реєстрації від їхнього імені.

Подібні закони вже мають Данія, Норвегія, Фінляндія та Іспанія.

Нагадаємо, що Рада ООН з прав людини ухвалила першу резолюцію про захист прав інтерсексуальних людей.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у польському уряді підготували проект закону про цивільні партнерства, але пропозицію не будуть подавати, поки не буде впевненості, що її підтримають партії, які входять до правлячої коаліції,  заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді