Україна посідає друге місце за кількістю AI-компаній серед країн Центральної та Східної Європи, дослідження

17:05, 21 червня 2024
Дослідження дає огляд основних елементів екосистеми ШІ в Україні.
Україна посідає друге місце за кількістю AI-компаній серед країн Центральної та Східної Європи, дослідження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет з питань цифрової трансформації оприлюднив результати дослідження про розвиток штучного інтелекту в Україні.

Україна також підхопила тренд штучного інтелекту. Він впроваджується в обороні, освіті та державному управлінні, а українські інноваційні рішення AI-компаній вже давно вийшли на світовий ринок. Проте, щоб зрозуміти поточний стан галузі, її слабкі та сильні сторони необхідно провести детальний аналіз.

Було зроблене дослідження на тему «AI-екосистема України: таланти, компанії, освіта». Воно стало першим масштабним дослідженням екосистеми штучного інтелекту в Україні.

Дослідження дає огляд основних елементів екосистеми ШІ в Україні - від інвестицій і ринку праці до освіти та державної політики. Воно дозволило визначити кількість спеціалістів та компаній, які працюють з AI-технологіями в Україні, внесок українських науковців, перспективи та виклики, які стоять перед українською AI-спільнотою, та думки експертів щодо їх вирішення.

Головними висновками дослідження стало те, що:

Україна посідає друге місце за кількістю AI-компаній серед країн Центральної та Східної Європи. Протягом десяти років кількість AI-компаній виросла більш ніж удвічі — з 97 до 243 станом на кінець 2023 року;

За десять років кількість AI/ML-спеціалістів зросла у 5 разів і становить 5200 професіоналів станом на січень 2024 року. 36% від усіх фахівців становить молодь віком 21-25 років;

В Україні активні 44 українських і світових венчурних фондів, які інвестують в AI-стартапи;

Найбільшими центрами розвитку сфери ШІ в Україні є Київ — 177 офісів компаній та Львів — 43 офіси. Також серед усіх міст виділяються Харків, Одеса, Дніпро з середнім показником у 21 компанію;

Ключові виклики AI-сфери в Україні на думку AI-спеціалістів: взаємодія з іншими галузями, конкуренція та етичні виклики для компаній, трансформація талантів і освіти, фінансові обмеження та втрата талантів через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва