В Україні запрацює електронна система дозвільних документів єДозвіл: як видаватимуть ліцензії

12:13, 7 липня 2024
На першому етапі в системі єДозвіл буде усього 4 види ліцензій
В Україні запрацює електронна система дозвільних документів єДозвіл: як видаватимуть ліцензії
Джерело фото: tr.tax.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Уряд ухвалив постанову та дав старт системі єДозвіл для бізнесу.

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев зазначив, що дозвільно-регуляторна система була однією з найбільш консервативних систем у державі.

«Ті, хто стикався з нею в силу необхідності отримання ліцензії, сертифікату, погодження чи будь-якої іншої необхідної форми з боку держави для ведення господарської діяльності – завжди знав, що це довго (попри існуючі граничні терміни), непрозоро і суб’єктивно (документи можуть повертати заявнику безліч разів, бо у них знов щось «не так»), і – будемо відверті – нерідко корумповано», - повідомив він.

За словами Гетманцева, торік спеціально утворена робоча група з дерегуляції проаналізувала весь масив дозвільної документації тавирішила, що з більш ніж тисячі різноманітних регуляторних інструментів 456 можна взагалі скасувати, а ще 584 – оптимізувати, спростити і по можливості максимально перевести в цифру.

«Ще півроку знадобилось – бюрократична система стійка і напрочуд вдало вміє впиратись – щоб напрацювати нормативний акт, і врешті-решт прийнято рішення про експериментальний проект єДозвіл, який має забезпечувати функціонування оцифрованого сервісу отримання дозвільних документів – від подачі заяв та необхідних документів в електронній формі на отримання, відновлення, зупинення чи анулювання ліцензій, розширення чи звуження господарської діяльності, внесення змін до документів, відстеження їх відпрацювання та прийняття рішення і до оскарження дій (бездіяльності) органу ліцензування щодо порушення ним вимог законодавства у сфері ліцензування», - заявив голова Комітету.

Якщо вид діяльності не ризиковий - реєстрація та видача ліцензії відбуватиметься автоматично, якщо ризиковий – документи протягом 10 днів перевірятимуть чиновники.

На першому етапі в системі єДозвіл буде усього 4 види ліцензій (туроператорська діяльність, ветеринарна практика, наркотики / психотропи / прекурсори, дошкільна освіта), а також декларація щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. Ще два дозволи обіцяють додати у липні-вересні, а інші послуги – з жовтня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва