Данило Гетманцев пропонує створити банк «поганих активів» для врегулювання проблемної заборгованості

11:39, 6 серпня 2024
Для вирішення проблеми непрацюючих кредитів Данило Гетманцев запропонував створити банк «поганих активів».
Данило Гетманцев пропонує створити банк «поганих активів» для врегулювання проблемної заборгованості
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев запропонував створити банк «поганих активів» для врегулювання проблемної заборгованості непрацюючих банківських кредитів (NPL). Про це він написав на своїй сторінці у одній з соцмереж.

За його словами, попри усі застереження, за останні 30 років у світі накоплений значний позитивний досвід функціонування таких установ (як реакція на банківські кризи на початку 90-х, азійську фінансову кризу наприкінці 90-х, світову фінансову кризу 2008 р.).

«Така спеціалізована установа може бути створена на базі одного із невеликих банків, який через санкції нещодавно перейшов у власність держави, можливо за додаткової участі донорів.

Її основна місія - взяти на свій баланс із певним дисконтом всю або більшу частину поточних та майбутніх воєнних NPL з метою подальшого пасивного або активного управління такими стресовими активами, в тому числі забезпечувати їх продаж, секьюритизацію, відновлення їх вартості, добиватись компенсацій за зруйновані активи за рахунок централізованих позовів проти Росії тощо», - написав Гетманцев.

За його словами, це б розгрузило звичайні комерційні банки, дозволивши їм сконцентруватись на нарощуванні здорового кредитного портфеля, і пришвидшило відновлення кредитування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду