МОН затвердило особливості організації навчання в школах на новий навчальний рік

11:43, 12 серпня 2024
За яких умов можливе повернення до очного або змішаного навчання.
МОН затвердило особливості організації навчання в школах на новий навчальний рік
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство освіти і науки затвердило наказ № 1112«Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Попередній наказ №850 скасовано.

У відомстві наголосили, що цей документ визначає умови для повернення якомога більшої кількості учнів до очного навчання за наявності укриттів та вимоги для функціонування дистанційних класів.

Так, для повернення до очної / змішаної освіти потрібно кілька умов:

  • наявність укриття в школі або на відстані не більше ніж 500 метрів від нього;
  • матеріально-технічне забезпечення, достатнє для організації змішаного навчання;
  • для областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської (крім тимчасово окупованих територій) — рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА, рішення педагогічної ради щодо виведення учнів на очне навчання.

Також у МОН додали, що дистанційні школи та класи будуть продовжувати працювати. Якщо школа не відповідатиме умовам для функціонування в очному форматі, то може обрати дистанційну форму навчання відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти.

Для організації дистанційного навчання в закладі освіти має бути сформованим щонайменше один клас на паралелі для всіх років навчання: з 1 до 9 або з 5 до 11 класу (або з 8 до 11 для ліцеїв).

Що стосується дітей, які були змушені переселитися через російську агресію, то з 1 вересня 2025 року вони зможуть відвідувати уроки в школах за місцем їх фактичного проживання.

"Однак вимушено переміщені діти можуть протягом 2024/2025 навчального року навчатися у своїх дистанційних класах, навіть якщо за місцем їх перебування є місця в школах з очним навчанням. Протягом цього навчального року МОН разом із міжнародними партнерами з розвитку проводитиме адвокаційну кампанію, спрямовану на підвищення частки родин, що розпочнуть навчання в очних школах із 1 вересня 2025 року", - повідомили у МОН.

Щодо учнів, які проживають на тимчасово окупованій території України, то вони зможуть продовжити навчання в дистанційних класах, якщо це дозволяє безпекова ситуація, яку повинні будуть оцінити вчителі та батьки дитини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду