Гарантування права на судовий захист у малозначних спорах: лекція суддів КСУ, відео

12:21, 26 грудня 2023
Під час лекції судді КСУ розповіли про ключові юридичні позиції, викладені в Рішенні №10-р(ІІ)/2023 у справі щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах.
Гарантування права на судовий захист у малозначних спорах: лекція суддів КСУ, відео
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Судді Конституційного Суду України Галина Юровська та Олег Первомайський провели підсумкову у 2023 році лекцію на тему гарантування права на судовий захист у малозначних спорах.

Лекція розпочалася зі вступного слова ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука. Він зазначив про успішну реалізацію спільного проєкту Конституційного Суду України й Національної школи суддів, що має на меті просвітницьку місію, яку реалізують через пряме спілкування суддів КСУ із широкою правничою аудиторією: студентами, правниками та тими, хто прагне поліпшити знання у сфері конституційного права.

Микола Оніщук наголосив на важливості цього проєкту, подальшому його підтриманні та побажав, щоб і надалі організовані заходи користувалися увагою чисельної слухацької аудиторії

Під час лекції судді КСУ розповіли про ключові юридичні позиції, викладені в Рішенні №10-р(ІІ)/2023 у справі щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах. У цьому Рішенні Суд визнав конституційним пункт 2 частини третьої статті 389 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) та неконституційними пункти 1, 5 частини шостої статті 19 ЦПК, які утрачають чинність через шість місяців із дня ухвалення Судом цього Рішення.

Зокрема у Рішенні йдеться, що визнання справи малозначною та, як наслідок, її розгляд, за загальним правилом, у порядку спрощеного позовного провадження є передумовою забезпечення додержання розумних строків розгляду справи судом – однієї з основних засад судочинства.

Установлення у процесуальному законі розміру ціни позову як критерію для віднесення справи до категорії малозначних має бути ґрунтовано на принципові домірності, що зобовʼязує державу визначити в ЦПК такий розмір ціни позову, який не буде надмірним для обраної мети та не спотворить розуміння справи як малозначної для особи.  

Суд також зважає на те, що перегляд у касаційному порядку судових рішень, ухвалених судами першої та апеляційної інстанцій, матиме наслідком збільшення судових витрат і тривалості розгляду цивільних справ, які за критерієм ціни позову або іншим критерієм визнані малозначними та ін.

За словами судді-доповідача у цій справі Олега Первомайського, відповідно до рішення Конституційного Суду України процесуальний інститут малозначних спорів (справ) є таким, що відповідає Конституції України. Суддя зазначив, що ураховуючи рішення КСУ, суди всіх інстанцій мають виважено застосовувати інститут малозначних спорів (справ). Судді судів судоустрою мають розцінювати малозначність справи не лише за критеріями ціни позову, а й враховуючи низку інших обставин. Він також додав, що виконуючи рішення КСУ, законодавець у відтермінований Судом строк має якісно внормувати процесуальні відносини.

Прослухавши лекцію, слухачі також довідаються:

– які саме справи вважаються малозначними згідно з нормами ЦПК та в якому порядку розглядають такі справи;

– про рішення ЄСПЛ, на які посилався Конституційний Суд України у цьому Рішенні;

– про юридичні позиції Конституційного Суду України щодо права на судовий захист;

– про міжнародні акти, у яких зазначено про право на судовий захист;

– про правила Європейської процедури розв’язання дрібних позовів у країнах ЄС від 11 липня 2007 року № 861/2007 зі змінами (The European Small Claims Procedure).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва