Рада може оновити Закон про поштовий зв’язок: основні пункти

12:05, 12 ноября 2020
Проект Закону розроблений з метою гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку шляхом імплементації положень Директиви 97/67/ЄС.
Рада може оновити Закон про поштовий зв’язок: основні пункти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4353 «Про поштовий зв’язок». Базовий закон не оновлювався з 2002 року, тому проект  покликаний осучаснити  поштові послуги. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Він важливий для нас і у євроінтеграційному напрямі, адже гармонізований з нормами ЄС і розроблений на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Його прийняття серед іншого дозволить:

— унормувати кур’єрську послугу та доставку відправлень через поштомати;

— ввести електронні марки;

— залучати мережу відділень одного оператора для іншого на договірній основі;

— ввести нагляд і моніторинг якості поштових послуг.

Вдячний Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, його голові Юрію Кисєлю та всім депутатам і фахівцям, які працювали над цим законопроєктом», —  зазначив Владислав Криклій.

Проектом Закону пропонується визначити правову основу діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема повноваження центральних органів виконавчої влади та національного регулятора; права та обов’язки операторів поштового зв’язку та користувачів зазначених  послуг; врегулювати засади відповідальності операторів поштового зв’язку та користувачів послуг у цій сфері.

З метою приведення Закону України «Про поштовий зв’язок» у відповідність із положеннями Директиви 97/67/ЄС проектом Закону пропонується закріпити, що до універсальних послуг  поштового зв’язку належать послуги з пересилання:

  • простих поштових відправлень, реєстрованих та з оголошеною цінністю листів масою до 2 кг;
  • посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг;
  • відправлень для сліпих масою до 7 кг.

Проект Закону передбачає, що універсальні послуги поштового зв’язку надаються призначеним оператором поштового зв’язку, який визначається  Кабінетом Міністрів України.

Водночас проект Закону визначає повноваження національного регулятора встановлювати граничні ціни (тарифи) на пересилання простих та рекомендованих листів масою до 50 грамів та поштових карток.

Проектом Закону пропонується запровадити обов’язок ведення  призначеним оператором роздільного обліку доходів та витрат, а саме за кожною універсальною послугою поштового зв’язку та окремо за іншими послугами поштового зв’язку, а також щорічно проводити аудит результатів роздільного обліку доходів та витрат.

Серед іншого, проект Закону містить положення щодо відповідальності користувачів, зокрема, за збитки, завдані операторам поштового зв’язку або третім особам внаслідок вкладення до поштових відправлень предметів, заборонених до пересилання, або неналежного упакування вкладення, що пересилається, та відповідальності операторів поштового зв’язку перед користувачами за невиконання чи неналежне виконання своїх обов’язків.

 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Раді рекомендували прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону про поштовий зв’язок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки