Чи з’явиться в Україні Міністерство майбутнього

19:26, 18 июня 2019
Комітет ВРУ розгляне проект постанови про створення Міністерства з питань інновацій, цифровізації та майбутнього України.
Чи з’явиться в Україні Міністерство майбутнього
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 червня на засіданні парламентського Комітету з питань інформатизації та зв’язку народні депутати розглянуть проект постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету міністрів України щодо створення Міністерства з питань інновацій, цифровізації та майбутнього України (№10297, н.д. О.Данченко та інші).

Проектом постанови пропонується звернутися до КМУ з вимогою створити на базі наявних в країні органів виконавчої влади та структурних підрозділів міністерств Міністерство з питань інновацій, цифровізації та майбутнього України центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах розвитку цифровізації суспільства, інновацій, інформатизації, електронних комунікацій, радіочастотного ресурсу України, поштового зв’язку, інформаційної безпеки та кібербезпеки, єдиного електронного простору.

За словами авторів законопроекту, зважаючи на підписання Україною угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, основні цілі розвитку цифрового суспільства в Україні мають бути гармонізовані з орієнтирами європейського розвитку. Перехід від інформатизації до цифровізації має покращувати і створювати нові послуги, створювати нові форми взаємодії (програмні додатки, «хмари», «великі дані»), призводити до форсованого розвитку економіки та людського потенціалу.

Як приклад наводиться успішний досвід Естонії, Ірландії, Швеції та Ізраїлю, який свідчить, що безпосередній ефект від комплексного розвитку цифрової економіки становить 20% ВВП протягом п'яти років, а рентабельність інвестицій в цифрову трансформацію сягає 500%. Цифрова економіка є головним пріоритетом для Німеччини та Великобританії.

Також автори проекту постанови стверджують, що центральними органами виконавчої влади, відповідальними за впровадження розвитку цифрової економіки та суспільства, в урядах країн є:

Бельгія — міністерство розвитку, телекомунікацій і пошти;

Болгарія — міністерство транспорту, інформаційних технологій і зв’язку;

Данія — міністерство державних інновацій;

Естонія — міністерство підприємництва та інформаційних технологій;

Ізраїль — міністерство зв’язку;

Литва — міністерство транспорту і зв’язку;

Польща — міністерство цифровізації;

Швеція — міністерство підприємництва, енергетики та зв’язку.

Основним завданням прийняття такої постанови нардепи вбачають створення дієвого механізму для подальшого прискорення економічного та соціального розвитку країни за рахунок цифрових перетворень.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що принесе нам обіцяна Володимиром Зеленським «держава в смартфоні».

Також ми публікували думку заступника голови ВС Богдана Львова щодо майбутнього ЄСІТС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей