Федір Веніславський пояснив, чому складно буде ліквідувати Конституційний Суд України

11:39, 30 июня 2020
Для передачі функцій КСУ Верховному Суду необхідно змінити два розділи Конституції.
Федір Веніславський пояснив, чому складно буде ліквідувати Конституційний Суд України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник Президента в Конституційному Суді Федір Веніславський в інтерв'ю РБК-Україна повідомив, що реформування КСУ по суті і не починалося. Був внесений законопроєкт головою комітету соцполітики Галиною Третьяковою, в якому говорилося про перенесення КСУ в Харків, і були інші положення, що регулюють його діяльність. Зокрема, в ньому зазначено, що терміни повинні бути чітко регламентовані. І якщо КСУ виходить за межі терміну, то він повинен, як мінімум, прийняти мотивовану ухвалу, чому необхідно його продовжити.

Але цей законопроєкт не пройшов навіть першого читання, тому говорити про те, що йде якийсь процес реформування, ще рано.

Щодо ліквідації КСУ, то на думку Федора Веніславського, це особиста точка зору Саакашвілі. Для передачі функцій КСУ Верховному Суду необхідно змінити, як мінімум, два розділи Конституції.

Один із них змінюється виключно референдумом. Тому що в 13-му розділі Конституції прямо сказано, що законопроєкт про внесення змін до Конституції має бути оцінений самим КСУ, відповідно, щоб передати його повноваження Верховному Суду треба виключити 12-й розділ Основного закону і змінити 13-й. Це може зробити тільки всеукраїнський референдум.

Крім того, нардеп вважає, що Національне агентство по запобіганню корупції (НАЗК) має дослідити, діють або не діють судді КСУ в умовах потенційного або реального конфлікту інтересів. На його думку, коли судді приймають рішення, які опосередковано стосуються їх правового статусу, то тут є конфлікт інтересів.

«Інше питання, що механізм зовнішнього контролю за суддями КСУ сам по собі цікавий, так би мовити, і навряд чи можна його застосувати», - зазначив Федір Веніславський.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Раді вирішили, що спеціалізація суддів тільки шкодить КАС, тому хочуть залишити йому лише Палату для виборчого процесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді