Радуцький вимагає запровадження штрафів для власників приміщень: що вони повинні накоїти

11:05, 12 октября 2020
Радуцький заявив, що масові гулянки у клубах завершились та перелічив 10 кроків боротьби з інфекцією.
Радуцький вимагає запровадження штрафів для власників приміщень: що вони повинні накоїти
kp.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розказав, які кроки вживає влада для запобігання поширенню коронавіруса.

У соцмережах він заявив, що «Наші пріоритети залишаються незмінними: всебічно зміцнюємо систему охорони здоров’я; вибірково, де відчутно не страждає економіка, посилюємо карантин; запроваджуємо реальну відповідальність для керівників за недотримання карантинних обмежень».

Радуцький назвав 10 кроків, які будуть запроваджені для цієї мети.

  1. Тимчасово переведення ВНЗ на дистанційне навчання.

Причиною стали кілька спалахів зараження співробітників та студентів і навіть смертельні випадки. Минулого тижня загинув декан географічного факультету КНУ ім. Шевченка.

  1. Осінні канікули у школах необхідно розпочати раніше. Оптимально, якщо канікули стартують вже наступного тижня, до 15 жовтня.
  1. У червоних та помаранчевих зонах запроваджуються обмеження роботи закладів громадського харчування – ресторанів, клубів. З 22:00 заклади мають зачинятись. Це стосується і всіх масових заходів. Радуцький заявив, що масові «гулянки» у клубах завершились та що дивитись на порушення заборони «крізь пальці» влада більше не збирається.
  1. Президент доручив МОЗу збільшити запаси засобів індивідуального захисту та медичних препаратів, які застосовуються при лікуванні ускладнень коронавірусної хвороби. Має бути встановлений незнижуваний запас ЗІЗ та препаратів, якого вистачить на тривалий час.
  1. За наказом Президента в Києві, Одесі, Маріуполі починається підготовка до розгортання великих інфекційних госпіталів на випадок перевантаження медичних закладів першої та другої хвилі. Закупається все необхідне обладнання для того, щоб нові госпіталі змогли почати роботу за лічені дні. Госпіталі заплановано розміщувати в існуючих великих приміщеннях – в Києві це може бути Палац Спорту.
  1. Президент доручив готувати відомчі лікарні та заклади, підпорядковані Медичній академії наук, до прийняття хворих на СOVID-19.
  1. До роботи в інфекційних відділеннях залучаються інтерни та студенти старших курсів медичних ВНЗ.
  1. За наказом Президента МОЗ має збільшити кількість ПЛР-тестів з 30-35 тис до 50 тис. на добу. Уряд надав 260 млн грн на збільшення кількості тестувань на коронавірус, з яких 100 млн - на контрактування приватних лабораторій, 160 млн грн - на додаткову закупку реагентів та лабораторного обладнання.
  1. Президент також доручив вирішити проблему із забезпеченням киснем. До кінця місяця місцева влада має обладнати 80% ліжкомісць з хворими на коронавірус подачею кисню. Для цього уряд виділив регіонам 572 млн грн.
  2. Наостаннє Радуцький пригрозив запровадженням відповідальності для власників приміщень за порушення маскового режиму відвідувачами.

Йдеться про законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3890 від 17.07.2020.

Згідно з вищезазначеним законопроектом стаття 46 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" новим пунктом такого змісту:

«є) за пропуск, допуск особи в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно або невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту - підприємство, установа, організація, громадянин - суб’єкт господарської діяльності сплачують штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (це від 3400 до 5100 грн).

Комітет у висновку окреслив причину внесення законопроекту. Населення нехтує рекомендаціями щодо носіння засобів індивідуального захисту в громадських місцях і спорудах та громадському транспорті. Крім того, в деяких магазинах, торгових центрах та громадському транспорті постійно ігноруються вимоги карантину та відсутній контроль уповноважених підприємством осіб стосовно допуску відвідувачів до таких місцьв засобах індивідуального захисту або не вживаються заходи щодо можливого перебування особи в зазначених місцях без засобів індивідуального захисту.

Щоправда ГНЕУ вже нагадало депутатам про відсутність законодавчого визначення понять «захисна маска», «засіб індивідуального захисту», «громадські будинки», «громадські споруди», що використані у поданому законопроекті. Формулювання «невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту» не дає змоги чітко встановити всі ознаки такого порушення.

Комітет з питань антикорупційної політики знайшов у законопроекті корупційні ризики. Там вважають, що відсутня правова визначеність у запропонованій редакції пункту «є» частини другої статті 46 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», в частині «невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту».

Вказана конструкція не дозволяє однозначно встановити ознаки правопорушення; зокрема, залишається незрозумілим, вжиття яких саме заходів може вважатися достатнім та за невжиття яких саме заходів може наставати відповідальність з урахуванням того, що суб'єкт відповідальності позбавлений права застосовувати примус.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що депутати хочуть перебудувати систему державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

Також у законопроекті Радуцького про донорство крові знайшли ризики розпилу бюджетних коштів та перетворення донорства на торговельну діяльність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду