Запровадження накопичувальної системи є передчасним — нардеп Бабенко

13:51, 3 декабря 2020
Комітет соцполітики не зміг прийти до консенсусу щодо рекомендацій по пенсійній реформі і переніс розгляд цього питання на наступне засідання.
Запровадження накопичувальної системи є передчасним — нардеп Бабенко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним із пунктів порядку денного Комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на засіданні 2 грудня було схвалення Рекомендацій за підсумками слухань у Комітеті. Темою цих слухань були проблеми реформування пенсійного забезпечення. Одним із ключових підсумків слухань мав бути висновок про потребу запровадження накопичувальної пенсійної системи

Дещо забуту дискусію про запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення на заміну солідарній декілька місяців тому оживив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який заявив, що за 15 років пенсії буде платити нічим. І хоча відповідний законопроєкт Галини Третьякової надійшов до Верховної Ради майже рік тому, питання реформування виплати пенсії отримало рух лише нещодавно. Втім, рух цей не завжди вдалий. Так, ГНЕУ зазначило, що пропозиція депутатки може призвести до порушень прав громадян, зважаючи на те, як подібні реформи показали себе у країнах з невисоким рівнем доходів. А Антикоркомітет прямим текстом зазначив, що недержавний пенсійний фонд має ризик перетворитися на фінансову піраміду і корупційну схему розкрадання коштів.

У підсумку, під час обговорення Рекомендацій члени комітету та присутні також не були одностайні щодо змісту рекомендацій. Так, народний депутат Микола Бабенко наголосив, що запровадження накопичувальної системи є передчасним та що вона не буде належним чином функціонувати в українських реаліях.

Тезу про передчасність підтримав і Сергій Біленький – заступник голови Ради Федерації роботодавців України. Він наголосив на двох основних недоліках, які роботодавці вбачають у пропонованих Галиною Третьяковою та Мінсоцполітики проєктах другого рівня пенсійного забезпечення: «Перший момент – це те, що переважна частина витрат [за цими законопроєктами] перекладаються на роботодавців. За нашими підрахунками, за законопроєктом №2683 (Галини Третьякової – прим.) це приблизно 50 мільярдів гривень на рік додаткових витрат для роботодавців, за законопроєктом Кабміну – ще близько 3 мільярдів гривень додаткових витрат. Друге питання – це збереження цих пенсійних внесків та чи отримають майбутні пенсіонери у повному обсязі ті відрахування… У нас є дуже серйозні сумніви… щодо цього».

Також зауваження до проєкту рекомендацій висловила і Федерація профспілок. Зокрема, вони наголосили на потребі виключити з рекомендацій прискорений розгляд законопроєкту про накопичувальну пенсійну систему.

Зважаючи на таку кількість зауважень та потребу врахувати їх всі у новому проєкті рекомендацій головуючий запропоновував відкласти винесення рішення з цього питання до наступного засідання для доопрацювання документу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт Галини Третьякової про соціальний захист населення в умовах карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси