Конституційний Суд розпочав засідання Великої палати та розглядає подання Галини Третьякової

11:20, 8 декабря 2020
КСУ сьогодні, 8 грудня, працює у звичному режимі та розглядає подання.
Конституційний Суд розпочав засідання Великої палати та розглядає подання Галини Третьякової
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», сьогодні, 8 грудня о 10.00 годині розпочалося пленарне засідання Великої палати Конституційного Суду України, на якому судді продовжують розгляд справи за конституційним поданням 142 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремого положення абзацу четвертого преамбули Конституції України.

Таким чином, КСУ продовжує роботу у звичному режимі, та ніякого «блокування роботи» не відбувається.

Зазначимо, що з поданням, яке сьогодні розглядає КСУ, звернулися 142 народні депутати від «Слуги народу», включаючи Руслана Стефанчука, Данила Гетманцева, Анастасію Радіну, на чолі з Галиною Третьяковою. Вони просять розтлумачити норму Конституції про «гідні умови життя». 

Отримавши таке тлумачення від КСУ, законодавці могли б послатися на нього, аргументуючи необхідність прибрати відповідні зобов’язання держави з соціального законодавства.

Детальніше про ризики такого тлумачення ми вже писали

Раніше у своєму виступі на засіданні КСУ під час розгляду даної справи пані Третьякова акцентувала на необхідності «вести чесний діалог із суспільством» і знову повторила тези про те, що прожитковий мінімум повинен відображати «реальну собівартість життя українця», про те, що не всі самотні матері, чорнобильці потребують допомоги держави, а також про необхідність впровадити оподаткування домогосподарств.

Також сьогодні заплановано проведення засідання Великої палати Конституційного Суду України щодо розгляду питання про відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Кримінального процесуального кодексу України та питання щодо подовження строку постановлення колегіями суддів Першого та Другого сенатів Конституційного Суду України ухвал про відкриття або про відмову у відкритті конституційного провадження у справах за конституційними скаргами та конституційним поданням. Усі засідання проводитимуться у закритій частині, про результати їх розгляду буде поінформовано згодом на офіційному вебсайті Суду.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді