Кабмін планує встановити компенсацію за електроенергію через скасування пільгового тарифу: хто отримає

13:35, 27 января 2021
Компенсацію пропонується надавати шляхом зарахування постачальником універсальних послуг відповідних коштів на особові рахунки споживачів.
Кабмін планує встановити компенсацію за електроенергію через скасування пільгового тарифу: хто отримає
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Уряд планує врегулювати питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії. Як зазначено у пояснювальній записці, документ розроблено з метою надання компенсації деяким споживачам електричної енергії, для яких було встановлено до 01.01.2021  окремі знижені тарифи на електроенергію, додаткових витрат на її оплату у зв’язку з відміною таких тарифів.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року встановлено єдиний тариф на електроенергію і скасовано пільгові тарифи, що діяли для окремих категорій споживачів. У зв’язку з цим для споживачів, які використовують електроенергію для опалення, а також дитячих будинків сімейного типу, багатодітних та прийомних сімей зростуть платежі за електроенергію.

Тож, документом пропонується надавати компенсацію за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, які згідно з пунктом 24 статті 14 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» спрямовуються на здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та боротьби з її наслідками.

Зокрема, постановою пропонується запровадити з 1 січня 2021 року на період дії карантину, але не пізніше 31 березня 2021 року, надання компенсації на оплату електричної енергії у зв’язку з відміною зниженого тарифу таким категоріям споживачів (окрім тих, які отримують житлову субсидію):

- населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості) і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижений тариф;

- населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі сільській місцевості) і станом на 31 грудня мало право на знижений тариф;

- багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Крім того, зазначається, що допомога буде надаватись споживачам, які не отримують житлові субсидії, за рахунок бюджетних коштів шляхом перерахування коштів на їх особовий рахунок у постачальника універсальних послуг.

Раніше «Судово-юридична газета», що штрафи чи пеня за невчасно сплачені газ та тепло за січень нараховуватися не будуть – Кабмін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді