Критерии оценивания судей и отбор судей на основе усовершенствованной базы: опубликован Меморандум по предоставлению Украине 18 млрд евро

13:55, 23 января 2023
Меморандум о макрофинансовой помощи от ЕС предусматривает утверждение и обнародование обновленной ВККС положения об отборе судей, в том числе по четким критериям оценивания и методологии оценивания.
Критерии оценивания судей и отбор судей на основе усовершенствованной базы: опубликован Меморандум по предоставлению Украине 18 млрд евро
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Получение средств от ЕС будет зависеть и от реализации судебной реформы. Новой ключевой задачей для Украины в этом аспекте является усовершенствование отбора судей. В данном разрезе Меморандум о «макрофине» перекликается с Государственной антикоррупционной программой (ДАП), которую разрабатывала НАПК.

Так, Міністерство фінансів оприлюднило Меморандум про взаєморозуміння з Європейським Союзом. Він містить узгоджені сторонами умови щодо отримання Україною масштабної макрофінансової допомоги (МФД) у сумі 18 млрд євро. 

Документ було підписано Міністром фінансів Сергієм Марченком, Головою Національного банку Андрієм Пишним від української сторони та Виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом від ЄС 16 січня 2023 року.

«Виконання Україною умов Меморандуму сприятиме ритмічному та прогнозованому отриманню коштів у рамках МФД протягом 2023 року. Нагадаємо, що перший транш у розмірі 3 млрд євро у рамках зазначеної Програми Україна отримала 17 січня 2023 року», - зазначили у Мінфіні.

«Додаткова безповоротна підтримка, яка може надходити від держав-членів, третіх країн або третіх сторін, може бути виділена за наявності та відповідно до умов, викладених в угоді про фінансування, укладеній між Україною та Комісією для фінансування заходів, спрямованих на досягнення однієї або декількох таких цілей:

a) відновлення, наприклад, у частині критичної інфраструктури, такої як енергетична інфраструктура, системи водопостачання, транспортні мережі, внутрішні дороги чи мости, або в стратегічних секторах економіки та соціальній інфраструктурі, такій як заклади охорони здоров’я, школи та житло для переміщених осіб, у тому числі тимчасове та соціальне житло;

b) секторальні та інституційні реформи, включаючи антикорупційну та судову реформи, повагу до верховенства права, належне врядування і модернізацію національних та місцевих інституцій», - зазначено у Додатку «Вимоги до звітності та умови політики».

Зокрема, у сфері «верховенство права» передбачено наступне.

  1. Завершення відбору [1 квартал 2023 року] та призначення [2 квартал 2023 року] нового керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).
  2. Відновити Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів України на основі поточної роботи Етичної ради та Конкурсної комісії [3 квартал 2023 року].
  3. Розробка та ухвалення всеосяжного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору як складової безпекового середовища України [3 квартал 2023 року].

      4. Удосконалення відбору суддів:

(а) докласти зусилля для впорядкування етапів відбору та зміни їх послідовності;

(b)переглянути тривалість обов'язкового періоду підготовки суддів;

(c) затвердження та оприлюднення оновленою ВККС положення про відбір суддів, у тому числі щодо чітких критеріїв оцінювання та методології оцінювання [2-3 квартали 2023]; і запуск процедури відбору суддів на основі вдосконаленої бази [4 квартал 2023].

  1. Удосконалення нормативно-правової бази у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму шляхом розробки відповідного вторинного законодавства та досягнення прогресу в розвитку інституційної спроможності щодо бенефіціарної власності [3 квартал 2023 року].
  2. Прийняти та розпочати імплементацію відповідного законодавства, спрямованого на криміналізацію великомасштабної контрабанди всіх товарів, передбачивши ефективні покарання у вигляді позбавлення волі за кожну шкоду, завдану державному бюджету понад визначений поріг [4 квартал 2023 року].
  3. Подальше посилення потенціалу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), серед іншого шляхом запровадження оцінки ефективності, покращення відбору її керівництва та інших заходів, спрямованих на забезпечення її відповідальності та незалежності [4 квартал 2023 року].

«З метою запобігання порушенням і шахрайству, пов’язаним з використанням цієї підтримки в рамках інструменту, а також для забезпечення захисту фінансових інтересів ЄС, застосовуватимуться відповідні положення Кредитної угоди, зокрема ті, що стосуються регулярних перевірок Країною використання допомоги Європейського Союзу, а також перевірок, аудитів та розслідувань, проведених Комісією, включаючи Європейське бюро по боротьбі з шахрайством, Європейський суд аудиторів та Прокуратуру Європейського Союзу.

Також положення Кредитної угоди та Угоди про фінансування щодо дострокового погашення застосовуватимуться у випадку, якщо буде  встановлено, що Країна, у частині управління підтримкою в рамках інструменту, бере участь у будь-яких актах шахрайства, корупції або будь-якій іншій незаконній діяльності.

Крім заходів, включених до цього МпВ, очікується, що Україна в рамках процесу членства у «подальшому посилить боротьбу з корупцією, зокрема на високому рівні», як зазначено у висновку Комісії щодо цього», - вказується у документах.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», наступний відбір нових кандидатів у судді може стати значно простіше. Зокрема, можуть прибрати надто довгий етап навчання, об’єднати певні етапи між собою тощо.

Також ми писали, що кваліфікаційне оцінювання суддів може продовжитися за новими правилами.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Стефанчук
    Руслан Стефанчук
    Голова Верховної Ради України
  • Ольга Кисильова
    Ольга Кисильова
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Людмила Поліщук
    Людмила Поліщук
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Сергій Медвецький
    Сергій Медвецький
    голова Вінницького апеляційного суду