Господарські відносини та спори під час воєнного стану: як це буде працювати

12:29, 28 ноября 2018
Засвідчення форс-мажорних обставин є статутним завданням торгово-промислової палати України, а не делегованим повноваженням.
Господарські відносини та спори під час воєнного стану: як це буде працювати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду розглянула справу №805/2078/15-а. Про це повідомляє прес-служба суду.

«Спори щодо засвідчення Торгово-промисловою палатою України форс-мажорних обставин підлягають розгляду за правилами господарського судочинства», — такий правовий висновок зробила ВП ВС після розгляду справи.

Аналіз правових норм ЗУ «Про торгово-промислові палати» від 02.12.97 №671/97-ВР свідчить про те, що ТПП України як недержавна неприбуткова самоврядна організація, яка об'єднує юридичних осіб, які створені і діють відповідно до законодавства України, та громадян України, зареєстрованих як підприємці, та їх об'єднання не є суб'єктом владних повноважень в розумінні п.7 ч.1 ст.3 КАС України (ред., чинна на час прийняття рішень судами першої та апеляційної інстанцій) та п.7 ч.1 ст.4 КАС України (ред. з 15.12.2017).

У межах спірних правовідносин ТПП України не здійснює публічно-владні управлінські функції, а засвідчення форс-мажорних обставин є статутним завданням цієї організації, а не делегованим повноваженням. До того ж видача ТПП України сертифікатів про відповідні обставини є послугою, яка в розумінні ст.178 ГК України є публічним зобов'язанням.

Отже, спір про визнання протиправною відмови ТПП України в засвідченні форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) та зобов'язання ТПП України видати сертифікат про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) не є публічно-правовим та не належить до юрисдикції адміністративних судів. Захист порушеного права на отримання такого сертифікату має відбуватися за правилами господарського судочинства.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду винесла рішення стосовно умов звільнення від відповідальності за несвоєчасну сплату платників єдиного внеску.

Крім того, ми писали про рішення ВС, що відстрочення (розстрочення) виконання судового рішення є процесуальними діями, що існують між учасниками спірних правовідносин.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва