Недотримання вимог закону під час загальних зборів учасників ТОВ: роз’яснення ВС

18:01, 4 декабря 2018
Верховний Суд постановив, що недотримання вимог закону під час скликання і проведення загальних зборів учасників ТОВ не порушує права осіб, які не є його учасниками.
Недотримання вимог закону під час загальних зборів учасників ТОВ: роз’яснення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням господарського суду у справі №914/2259/17 задоволено позов Корпорації та Акціонерної корпорації до ТОВ про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників товариства, передає прес-служба ВС.

До апеляційного господарського суду звернулася Особа_1 з апеляційною скаргою на вказане рішення місцевого суду. Ухвалою апеляційного господарського суду закрито апеляційне провадження за цією апеляційною скаргою. Апеляційний господарський суд дійшов висновків, що рішення господарського суду у цій справі не стосується прав та обов’язків Особи_1.

КГС ВС, залишаючи без змін ухвалу апеляційного господарського суду, зазначив таке. Обґрунтовуючи позов, Корпорація та Акціонерна корпорація посилалися на порушення їх корпоративних прав як учасників ТОВ та відсутність кворуму на оспорюваних загальних зборах учасників товариства. Як встановлено апеляційним судом, Особа_1 не є учасником ТОВ. На момент подання апеляційної скарги не була і керівником ТОВ.

Колегія суддів наголосила на тому, що недотримання вимог закону та установчих документів юридичної особи під час скликання і проведення загальних зборів ТОВ не може визнаватися порушенням прав тих осіб, які не є учасниками (акціонерами, членами) цієї юридичної особи.

Рішенням господарського суду не вирішувалися питання про права, інтереси та (або) обов'язки Особи_1, а здійснювалося дослідження наявності факту порушення прав і охоронюваних законом інтересів учасників товариства (Корпорації та Акціонерної корпорації).

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 18 жовтня Верховна Рада України прийняла Кодекс по процедурам банкрутства, який вступить в силу через півроку. У фізосіб з'явиться можливість ініціювати процедуру банкрутства і зняти з себе борги по кредитах, які вони не можуть сплатити.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді