Навчання суддів є пріоритетним напрямом діяльності АРССУ

15:52, 4 марта 2019
У Києві відбувся тренінг, під час якого судді та правники обговорили завдання сучасного керівника, компетенції та якості лідера.
Навчання суддів є пріоритетним напрямом діяльності АРССУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України є сучасним громадським об‘єднанням, яке розуміє важливість ролі лідерства для ефективної командної роботи як в цілому, так і для для суддівської спільноти, тому приділяє вивченню та розвитку цього питання велику увагу. Організоване лідерство — одне з центральних питань сучасної науки про управління, яке забезпечує найкращу командну функціональність.

1 березня 2019 року у Києві, у правовому клубі PRAVOKATOR.Київ для суддів та інших правників Асоціацією організовано першу частину тренінгу «Лідерство та управління командою». Вказаний тренінг було проведено його автором, сертифікованою тренеркою Оленою Хайловською, яка поділилася з учасникам знаннями та навичками стосовно завдань сучасного керівника, розповіла про компетенції та якості лідера. З учасниками тренінгу були обговорені актуальні питання стосовно формування команди та роботи в ній, основні помилки при відборі персоналу, проведення співбесід, надання зворотного зв’язку у колективі. В процесі командної гри учасникам було запропоновано вирішення логічних завдань з метою з‘ясування стратегії управління та лідерства для виявлення навичок як у самостійній роботі так і у роботі в групах для досягнення єдиної мети. Також були вивчені новітні системи адаптування на подальшу мотивацію своїх співробітників. Крім іншого, учасники тренінгу були ознайомлені з принципами і стилями управління, контролю та актуальними для сьогодення питанням щодо побудови взаємовідносин, комунікації та делегування повноважень у колективі.

За результатами тренінгу учасники дійшли висновку, що лідер повинен відповідати вимогам сучасності так само, як і його оточення, яке розуміє і підтримує його. Він повинен постійно вдосконалювати свої лідерські якості та навички, не боятися брати на себе відповідальність, показувати оточуючим приклад своєю поведінкою, постійно навчатися самому та ділитися здобутими знаннями з оточуючими.

Навчання суддів, у тому числі комунікативним навичкам у часи судової реформи є пріоритетним завданням держави. Основною ж складовою комунікативності є лідерство  це сильна та єдина команда з однаковими поглядами, правильними цілями та гідними шляхами їх досягнення. Лише єднання суддів у сильну команду лідерів може призвести до якісних змін у судовій системі, покращить рівень довіри суспільства до судової влади та підвищить її авторитет.

Як зазначив один з організаторів тренінгу, член АРССУ Андрій Рищенко, це другий тренінг з серії аналогічних заходів, запланованих на 2019 рік, оскільки Асоціація усвідомлює важливість ролі знань, спрямованих на розвиток професійних та особистих якостей, яких часто не вистачає у повсякденній роботі судді. Запрошуємо суддів до участі!

Коментар наданий членом АРССУ, суддею Комунарського районного суду Запоріжжя Марією Дмитрієвою.

Світлана Шевчук, суддя Вищого господарського суду України

Принципи оновлення судової системи ставлять нові вимоги до професійних якостей як суддів, так і працівників апарату. Переосмислення та аналіз пройденого етапу до реформи та наразі призвів до необхідності кожному судді більше працювати над собою, розвиватися, дізнаватися і втілювати нові інноваційні ідеї, вміти реагувати на виклики та потреби суспільства. Саме тому мене як професійного суддю зі значним досвідом роботи зацікавив семінар  з лідерства, організований АРССУ для суддів, який був проведений 01.03.2019 сертифікованим тренером Оленою Хайловською. Було дуже цікаво дізнатися багато нового та поспілкуватися з молодими колегами, проаналізувати з вершини свого досліду, що ти робив правильно і які помилки в спілкуванні з колективом допустив, та як необхідно будувати відносини в колективі для досягнення високого результату і мотивувати своїх підлеглих працювати на такий результат.

Кожен суддя має вроджені лідерські задатки, він є лідером своєї невеликої команди, до якої входять помічник та секретар судового засідання. Але, як правило, судді свої лідерські якості використовують інтуїтивно, без належних знань щодо управління ними, а вдосконалення їх відбувається лише на певних етапах досвіду.

Під час вирішення практичних тренінгових задач кожен з учасників проаналізував свою роботу в такому колективі, і в підсумку семінару деякі колеги змінили своє уявлення як до підбору, формування, управління і контролю своєї команди, так і зрозуміли як будувати в кожному індивідуальному випадку свої взаємовідносини та взаєморозуміння з помічниками, як їх мотивувати до роботи і попереджати їх самовигорання.

Наразі суспільство потребує швидких змін і високих результатів роботи без помилок, тому вважаю, що такий семінар є пізнавальним і корисним для кожного судді.

Світлана Ченцова, суддя Новозаводського районного суду Чернігова

Я не є членом Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, але прочитавши в «Судово-юридичній газеті», що Асоціація організує спеціалізований тренінг для суддів з лідерства, відразу зареєструвалась. Щиро вдячна Асоціації за організацію тренінгу на таку актуальну тему. Я отримала багато важливої та корисної інформації, яку буду використовувати у житті та у повсякденній роботі. Окрема подяка тренеру Олені Хайловській, оскільки весь матеріал був поданий професійно та доступно, з наданням кожному учаснику заходу зошитів з матеріалами тренінгу, з виконанням письмових та усних задач. Дякую! Після такого тренінгу виникає велике бажання відвідувати тренінги ще багато разів. А найважливіше, після спілкування з учасниками тренінгу, я вирішила подати заявку на вступ до Асоціації розвитку суддівського самоврядування України з метою займатись правоосвітньою діяльністю, захищати незалежність судової влади, прав та законних інтересів суддів.

Лілія Дараган, суддя-спікер Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області

Тренінг «Лідерство і управління командою»  це вже другий тренінг із серії, організованої Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України, який я відвідала. Зустріч і спілкування з колегами  це завжди цікаво і корисно, а коли такі зустрічі поєднані з можливістю навчання задля самовдосконалення, то взагалі супер!

Захід пройшов у дуже позитивній атмосфері, всі учасники були активними, мотивованими, прагнули отримати цікаві знання і опанувати нові навички, якими із задоволенням ділилася тренер Олена Хайловська. Знання і навички із soft skills сьогодні дуже актуальні для суддів, вони допомагають кожному судді бути максимально мотивованим, ефективним, відповідальним, стати справжнім лідером для своєї команди.

Дуже пізнавальною та несподіваною була вправа, під час виконання якої було необхідно проранжувати в порядку корисності 15 предметів. Спочатку це треба було зробити самостійно, після цього  разом із колегою і наостанок  цілою командою. Така нескладна на перший погляд вправа вдосконалює комунікаційні навички, вміння не лише переконувати, а й чути думки інших колег, іти на компроміс. Час сплинув майже непомітно, і я із нетерпінням чекаю на другу частину тренінгу.

Олександр Баранов, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерство юстиції України

1 березня мав чудову нагоду брати участь у тренінгу з розвитку лідерства та управління командою, що був організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України для суддів та працівників Координаційного центру з надання правової допомоги та проходив у правовому клубі PRAVOKATOR.Київ. Тренеркою та авторкою тренерської програми була досвідчена бізнес-тренерка та коуч Олена Хайловська.

Переконаний, що розвинені лідерськи навички керівників кожної ланки та командна робота є запорукою успіху кожної сучасної організації, і неможливо недооцінити важливість та роль таких компетенцій та якостей лідера, як відповідальність, ініціативність, харизматичність, гнучкість, вміння працювати в умовах змін та вміння вибудовувати якісні взаємовідносини за рахунок розуміння почуттів, емоційного стану та життєвих цілей своїх та інших співробітників.

Від себе хочу сказати, що під час тренінгу отримав багато корисних теоретичних знань та інформації, зокрема щодо сучасних стилів управління, делегування завдань, інструментів з мотивації та натхнення персоналу, його підбору та адаптації в колективі, побудови довірливих відносин з між колегами, а також мав змогу використати набуті знання на практиці, виконуючі командні вправи і вже як скоріше хочеться використати набуті навички в роботі з колегами.

Дякую Асоціацієї розвитку суддівського самоврядування, Координаційному центру, правовому клубу PRAVOKATOR та тренерці Олені Хайловській за чудовий та корисний тренінг. Впевений, що попереду ще багато цікавих проектів та ідей!

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду