Розпочалось активне тестування Електронного суду

20:13, 29 июля 2020
Наразі користувачів «Електронного суду» є понад 43 тисячі.
Розпочалось активне тестування Електронного суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники Національної асоціації адвокатів України та Державної судової адміністрації України провели першу інтернет-конференцію щодо старту проекту «Активне тестування Електронного суду», передає офіційний сайт НААУ.

Проект реалізовується в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного між НААУ та ДСА України.  

«Електронний суд» є унікальним сервісом, який дозволяє подавати учасникам судового процесу до суду документи в електронному вигляді. В тестовому режимі система працювала ще з грудня 2018 року, а з 1 червня 2020 року переведена в дослідну експлуатацію. Наразі користувачів «Електронного суду» - понад 43 тисячі.

Активним учасником розробки та впровадження системи «Електронного суду» є адвокатська спільнота. При НААУ була створена Робоча група з питань впровадження електронного правосуддя в Україні під керівництвом заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія. За час її роботи налагоджено діалог з Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією України, ДП «Інформаційні судові системи» з питань електронного правосуддя. Регулярно відбуваються зустрічі і консультації з представниками органів влади для координації зусиль в цьому напрямі. Також Робоча група брала участь у розробці змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду».

Виступаючи на конференції, присвяченій старту активного тестування «Електронного суду», керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник наголосив, що впровадження цієї системи актуальне не тільки для всієї юридичної спільноти, а й для українського суспільства загалом.

«Ми стоїмо на порозі нової ери – ери електронного правосуддя. І питання розвитку «Електронного суду» на сьогодні особливо гостро стоїть через події у світі, спричинені пандемією коронавірусу. На сьогоднішній день обмежена робота судів, участь у судових засіданнях адвокатів. І Національна асоціація адвокатів України звісно не може стояти осторонь нововведень, адже «Електронний суд» вже запущений і працює. Так, є певні недоліки. І ми, адвокати, як ніхто повинні допомогти зібрати пропозиції для удосконалення цього програмного продукту», – зауважив Вадим Красник.

У найближчих планах НААУ – інтеграція власних електронних сервісів для спрощення доступу адвокатів до електронного судочинства.

«НААУ спільно з ДСА напрацьовують проект положення ЄСІТС щодо системи «Електронного суду» і дуже сподіваємося, що Вища рада правосуддя якнайшвидше його затвердить, щоб ми всі могли почати їм користуватися. В планах НААУ і ДСА – імплементація ЄРАУ та Особистого кабінету адвоката у підсистему «Електронний суд». Кожен адвокат як активний користувач Особистого кабінету зможе мати окрему вкладку «Електронний суд», заходити туди і надсилати та отримувати документи. Для нас дуже важлива максимальна безпека передачі даних, тому думаю, що найближчим часом спільно з ДСА буде підписано окремий протокол щодо обміну даних через відповідні безпечні шлюзи», – підкреслив Вадим Красник.

Під час заходу заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький подякував адвокатській спільноті за активну участь у розробці системи «Електронного суду» та закликав всіх користувачів до діалогу, аби удосконалити цей сервіс.

«Наразі до ваших послуг фахівці контакт-центру судової влади, які будуть оперативно реагувати на звернення, функціонує навчальний центр, який підготував низку відеоматеріалів щодо функціонування «Електронного суду», а також ми готові до запровадження постійно діючих курсів для користувачів», – розповів Сергій Чорнуцький.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що голова ДСА розповів, які проблеми виникли при створенні ЄСІТС.

Окрім того, ДП ІСС «Електронний суд» відновив важливу функцію отримання повідомлень. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки