ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Чернігівського окружного адмінсуду від здійснення правосуддя

14:59, 31 декабря 2021
Строк продовжено до 1 березня 2022 року.
ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Чернігівського окружного адмінсуду від здійснення правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 31 грудня, Вища рада правосуддя вирішила задовольнити клопотання Генерального прокурора Венедіктової Ірини Валентинівни та продовжити строк тимчасового відсторонення судді Чернігівського окружного адміністративного суду Лобана Дмитра Вікторовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Строк продовжено до 1 березня 2022 року.

Зазначається, що на засіданні 16 листопада 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, до 10 січня 2022 року, відсторонити суддю від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.  

Про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення судді повідомлено 10 листопада 2021 року. Наразі Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 24 грудня  2021 року у кримінальному провадженні продовжено строк досудового розслідування до 10 квітня 2022 року.

Лобан Д.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, тобто в проханні та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища. 

Згідно із частиною першою статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється Вищою радою правосуддя на строк не більше двох місяців на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора.

«У клопотанні Генерального прокурора вказано, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення всіх цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення судді Лобана Д.В. від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення Вищої ради правосуддя з об’єктивних причин, оскільки необхідний час для отримання результатів експертизи та є необхідність у проведенні додаткових слідчих дій.   

Вища рада правосуддя не встановила обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики передбачено, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя.

Водночас наявність підозри у вчиненні кримінального правопорушення може поставити під сумнів безсторонність судді під час здійснення правосуддя та, зважаючи на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства, зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Враховуючи наявність підозри щодо вчинення кримінального правопорушення, а також, зокрема, ризик того, що Лобан Д.В., здійснюючи правосуддя, зможе використовувати владні повноваження чи службове становище, що може перешкодити проведенню досудового розслідування, ВРП ухвалила задовольнити клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП надала згоду на утримання судді Чернігівського окружного адміністративного суду під вартою.

Додамо, у Раді суддів України зробили заяву стосовно затримання судді на хабарі у $20 тисяч.

Також судді з Чернігівщини вручено повідомлення про підозру.

Відомо, що 15 листопада ВАКС відпустив суддю під заставу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду