Члени обслуговуючого кооперативу є носіями корпоративних прав — КГС ВС

20:03, 13 марта 2020
Касаційний господарський суд ВС зробив декілька важливих висновків.
Члени обслуговуючого кооперативу є носіями корпоративних прав — КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член обслуговуючого кооперативу звернулася до господарського суду з позовом до обслуговуючого кооперативу про визнання незаконним рішення позачергових загальних зборів членів кооперативу щодо обрання голови правління кооперативу.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовлено. Залишаючи без змін рішення судів попередніх інстанцій, колегія суддів КГС ВС наголосила на такому.

Члени обслуговуючого кооперативу, незалежно від напряму його діяльності, є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними.

Оформлення протоколу загальних зборів членів кооперативу без зазначення в ньому про проведення саме позачергових зборів не призвело до прийняття загальними зборами кооперативу протиправних рішень.

Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

Незгода члена кооперативу з обранням певної особи, що була обрана головою правління кооперативу відповідною більшістю голосів на загальних зборах з врахуванням голосу цього члена, не може свідчити про порушення його корпоративних прав.

З повним текстом постанови КГС ВС у справі № 916/1253/19 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про висновок КГС ВС щодо відшкодування витрат на правничу допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді