Право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати: позиція КАС ВС

11:20, 14 апреля 2021
Законодавством встановлений обов’язок для підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, проводити індексацію заробітної плати у разі перевищення величини індексу споживчих цін встановленого порогу індексації.
Право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати особа набуває незалежно від того, чи були такі суми їй попередньо нараховані, але не виплачені.

КАС ВС розглянув касаційну скаргу Володимир-Волинської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Волинській області на постанову Волинського окружного адміністративного суду та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду року у справі № 803/1423/17 (провадження №К/9901/34341/18) за позовом ОСОБА_1 до Володимир-Волинської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Волинській області про зобов’язання вчинити дії.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Постановою Волинського окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою Львівського апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов задоволено. Зобов’язано Володимир-Волинську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Волинській області провести нарахування та виплату ОСОБА_1 недонарахованої суми індексації заробітної плати за період з 1 лютого 2010 року до 30 червня 2012 року. Зобов’язано Володимир-Волинську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Волинській області провести нарахування та виплату ОСОБА_1 суми компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків виплати індексації заробітної плати за період з 1 лютого 2010 року до 30 червня 2012 року.

У рішенні суду йдеться: «Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з того, що перевіркою, проведеною Володимир-Волинською об’єднаною державною фінансовою інспекцією, встановлено, що індексація заробітної плати Нововолинською ОДПІ проводилась з порушенням пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078, а саме - при нарахуванні індексації заробітної плати кожне підвищення складової заробітної плати вважалося базовим без врахування того, що розмір належної індексації заробітної плати в даному місяці перевищував розмір підвищення доходів працівника, в результаті чого працівникам безпідставно було відмовлено в проведенні індексації доходів. Крім того, зважаючи на те, що відповідачем недонараховано позивачу суму індексації заробітної плати за період з 1 лютого 2010 року до 30 червня 2012 року, а також те, що в разі нарахування та виплати позивачу суми індексації заробітної плати за вказаний період не виключено непроведення відповідачем нарахування та виплати позивачу суми компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати за цей період, що може призвести до повторного звернення до суду, тому позивачем обрано вірний спосіб захисту порушених прав в частині заявленої вимоги про нарахування та виплату компенсації щодо оспорюваної суми (індексації заробітної плати)».

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій – без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Законодавством встановлений обов’язок для підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, проводити індексацію заробітної плати у разі перевищення величини індексу споживчих цін встановленого порогу індексації.

Індексація є складовою заробітної плати та у разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян провадиться їх компенсація відповідно до чинного законодавства.

Використане у статті 3 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» формулювання, що компенсація обчислюється як добуток «нарахованого, але не виплаченого грошового доходу» за відповідний місяць, означає, що має існувати обов’язкова складова обчислення компенсації - невиплачений грошовий дохід, який може бути або нарахований, або який можна нарахувати, зокрема, і на підставі судового рішення. Зміст і правова природа спірних правовідносин, у розумінні положень статей 1 - 3 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», дають підстави вважати, що право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати особа набуває незалежно від того, чи були такі суми їй попередньо нараховані, але не виплачені.

Раніше профільний комітет Ради підтримав законопроект про перерахунок пенсій працівникам органів прокуратури.

Також ми розповідали, як демографічні реалії України вплинуть на майбутнє пенсійної системи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді