Хмельницький апеляційний суд: нова сім’я батька — не безумовна підстава для зменшення аліментів

18:37, 1 декабря 2021
Зменшення розміру аліментів у зв’язку з тим, що позивач має на утриманні сина від сумісного проживання з іншою жінкою, без доведення погіршення його майнового стану буде суперечити інтересам малолітньої доньки.
Хмельницький апеляційний суд: нова сім’я батька — не безумовна підстава для зменшення аліментів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу відповідачки: скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове – відмовив у позові її чоловіка про зменшення розміру аліментів на утримання їхньої малолітньої дитини. Про це повідомляє пресслужба установи Феміди.

Звертаючись до суду, позивач пояснив: за рішеннями суду з липня 2020 року з нього стягують аліменти на користь колишньої дружини на утриманні їхньої доньки у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, 1/6 частини з усіх видів заробітку (доходу) він платить і на утримання самої відповідачки.

Чоловік каже, що у нього збільшилося коло утриманців і значно погіршився матеріальний стан: він створив нову сім’ю, у якій народився син, дружина перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, тому платити аліменти на утримання доньки від попереднього шлюбу у визначеному судом розмірі він не може. Відтак просив змінити їх розмір з 1/4 до 1/6 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до повноліття дитини.

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд частково задовольнив його позовні вимоги, зменшивши розмір аліментів до 1/5 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Колишня дружина оскаржила таке рішення до апеляційного суду.

Апеляційний суд зауважує, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не уважається незмінним (статті 181, 192 Сімейного кодексу України) у зв`язку зі значним покращенням матеріального становища платника аліментів один із батьків дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів; значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Утім позивач, звертаючись до суду з проханням про зменшення розміру аліментів, посилався на те, що у нього змінився сімейний стан, оскільки у новій сім’ї народився син, збільшилося коло утриманців, проте належних і достатніх доказів погіршення матеріального стану не надав – у довідці про доходи йдеться, що його зарплата не зменшувалася.

«Колегія суддів вважає, що визначений за рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області розмір аліментів на користь відповідачки на утримання дитини відповідає вимогам сімейного законодавства, а його зменшення у зв`язку з тим, що позивач має на утриманні сина від сумісного проживання з іншою жінкою, без доведення погіршення його майнового стану буде суперечити інтересам малолітньої доньки», – констатує ХАС.

З повним текстом постанови можна ознайомитися у ЄДРСР за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні чоловік змінив ім’я та прізвище, щоб не платити аліменти на двох дітей.

Корім того, ми повідомляли про те, що ВС висловився щодо ознаки злісності щодо ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва