Збій в роботі Державного реєстру обтяжень рухомого майна: лист НПУ

15:58, 2 апреля 2019
Нотаріуси позбавлені можливості вчиняти нотаріальні дії з рухомим майном, аграрними розписками.
Збій в роботі Державного реєстру обтяжень рухомого майна: лист НПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1-2 квітня 2019 року нотаріуси України позбавлені можливості вчиняти нотаріальні дії з рухомим майном, аграрними розписками — у зв’язку із обмеженням доступу до Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Нотаріальна палата України звернулась до міністра юстиції України з проханням терміново врегулювати дану ситуацію. Про це повідомляє прес-служба Нотаріальної палати України.

У листі вказано, що, за офіційним повідомленням ДП НАІС від 29 березня 2019 року, у зв’язку з необхідністю здійснення підготовки до проведення технічних робіт (в тому числі архівування даних) впровадження Реєстру доступ до Державного реєстру обтяжень рухомого майна тимчасово обмежувався з 22:00 год 30.03.2019 р. до 12:00 01.04.2019 р.

«Однак вказане повідомлення про перехід на нове програмне забезпечення було розміщено на сайті ДП НАІС напередодні вихідних днів, що не дозволило нотаріусам завчасно попередити фізичних та юридичних осіб про можливі перешкоди при вчиненні нотаріальних дій. Крім того нотаріуси також не були завчасно поінформовані про обмеження роботи Реєстру 01 та 02 квітня 2019 року», — йдеться у зверненні.

До того ж повідомляється, що станом на 14:30 02 квітня 2019 року повноцінна робота Реєстру не відновлена, і на практиці вбачається неможливим щонайменше сформувати Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

«З огляду на вищевикладене, є неприпустимим підхід ДП НАІС щодо запровадження нового програмного забезпечення Єдиних та Державних реєстрів, його оновлення та доопрацювання без попереднього тестування та встановлення перехідного періоду, під час якого буде наявна можливість працювати в обох програмах», — зазначено в листі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що перші нотаріуси та державні реєстратори підтвердили професійну компетентністьУсього успішно склали іспити 40 осіб.

Також ми повідомляли, що Міністерство юстиції протягом 2019-2020 років реалізує експериментальний проект з організації визначення професійної компетентності осіб, які мають намір здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та/або державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей