Єрмак запропонував радникам «Нормандської четвірки» терміново зустрітися

19:45, 13 мая 2021
Українська сторона розповіла дипломатам «Великої сімки», Швеції та ЄС про низку ініціатив для активізації процесу мирного врегулювання на сході України.
Єрмак запропонував радникам «Нормандської четвірки» терміново зустрітися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч з послами «Великої сімки», Швеції та Європейського Союзу щодо мирного процесу на Донбасі та реформи корпоративного управління.

Він поінформував дипломатів про останні ініціативи нашої держави щодо мирного процесу для припинення війни на Донбасі та щодо реформи корпоративного управління державними компаніями та підприємствами, повідомляє Офіс Президента.

Під час зустрічі Єрмак охарактеризував поточну ситуацію, що складається на консультаціях Тристоронньої контактної групи та переговорах політичних радників лідерів держав – учасниць Нормандського формату, як «затяжну стагнацію».

«Щодня продовжуються обстріли позицій Збройних Сил України на лінії розмежування. На жаль, продовжують гинути та зазнавати поранень українські військовослужбовці. Останнім часом почастішали випадки застосування важкої артилерії», - наголосив керівник Офісу Президента.

У зв’язку з цим він розповів дипломатам про низку ініціатив української сторони для активізації процесу мирного врегулювання.

«По-перше, вчора я надіслав листа до всіх своїх колег по Нормандському формату з пропозицією терміново скликати відеоконференцію або зустрітися очно, що було б краще, за участю політичних радників і міністрів закордонних справ чотирьох країн», - зазначив Андрій Єрмак.

По-друге, активізувати роботу Нормандського формату, що було ініціативою Німеччини та Франції, допомогло б долучення до його діяльності експертів з політичних, військових і юридичних питань. Ці радники могли б напрацьовувати різноманітні питання, які сьогодні насамперед є частиною запропонованих «Ключових кластерів імплементації Мінських угод».

По-третє, українська сторона наполягає, що особливий акцент має бути зроблено на розблокуванні Росією виконання рішень Паризького саміту «Нормандської четвірки», який відбувся в грудні 2019 року.

«По-четверте, ми вважаємо, що проведення чергового саміту в Нормандському форматі надало б дуже серйозного поштовху процесу мирного врегулювання. Тому я просив би розглянути можливість спільного звернення G7 до РФ із закликом підтримати проведення цього саміту», – зауважив Андрій Єрмак.

Крім того, за його словами, важливим є повернення СММ ОБСЄ до проактивної верифікації порушень як режиму припинення вогню, так і всього комплексу відповідних зобов’язань сторін Мінських домовленостей у безпековій сфері.

Зі свого боку глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук зазначив, що немає просування і в питанні звільнення утримуваних осіб, яке перебуває на особистому контролі Президента України Володимира Зеленського.

Перший заступник глави української делегації в ТКГ, віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков наголосив, що російська сторона в Мінському процесі всіляко намагається нав’язати суб’єктність так званих «республік» на території ОРДЛО та проведення з ними прямих перемовин. Він також зауважив певні організаційні недоліки в роботі ТКГ, які Україна пропонує виправити.

Також керівник української сторони Спільного центру з координації та контролю (СЦКК), генерал-майор Сергій Салкуцан поінформував послів про збільшення кількості випадків застосування незаконними збройними формуваннями забороненого озброєння, цілеспрямовані спроби дискредитації та обмеження діяльності СММ ОБСЄ з їхнього боку.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський відкрив в Україні «Кіберцентр UA30».

Додамо, що Президент затвердив положення про Центр протидії дезінформації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки