Суд ЄС назвав заборону на носіння релігійних символів співробітниками держустанов легітимною

16:09, 29 листопада 2023
Держустанови ЄС можуть забороняти співробітникам носити релігійні символи – таке рішенні прийняв суд.
Суд ЄС назвав заборону на носіння релігійних символів співробітниками держустанов легітимною
Фото: The Guardian
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Будь-яка державна установа ЄС може заборонити своїм співробітникам носити атрибути, які виражають релігійні чи філософські погляди, навіть якщо вони не контактують із громадянами. Таке рішення ухвалив суд Європейського Союзу у справі щодо заборони носіння ісламської головної хустки (хіджабу) у Бельгії.

«Внутрішнє правило місцевого органу влади, що забороняє в загальному та невиборчому порядку видиме носіння на робочому місці будь-яких знаків, що свідчать, зокрема, про філософські чи релігійні переконання, може бути виправдане бажанням органу влади створити абсолютно нейтральне адміністративне середовище, враховуючи контекст, у якому він працює», – сказано у рішенні голови Суду ЄС Куна Ленартса.

У суді додали, що кожна держава-член та будь-який місцевий орган влади «мають право просувати на робочому місці концепцію нейтральності державної служби».

Як зазначає The Guardian, почалося все із Бельгії, де мусульманці заборонили носити на роботі хіджаб, хоча її обов’язки не передбачали багато контактів з іншими людьми.

Незабаром після цього муніципалітет вніс зміни до умов праці. Він вимагав, аби всі співробітники дотримувалися суворого нейтралітету.

Працівниця вирішила подати скаргу до місцевого суду. Вона зазначила, що заборона є дискримінаційна і порушує право на свободу віросповідання.

Суд повідомив, що відкрита демонстрація своїх релігійних переконань заборонена, однак дрібні та неявні деталі допускаються. Зокрема, йдеться про носіння сережок із хрестом або проведення різдвяних вечірок.

Установа звернулася до суду ЄС з проханням оцінити, чи є правило нейтралітету дискримінаційним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України