Чехія бореться з наймасштабнішою повінню за останні десятиліття – оголошено стан небезпеки

14:11, 15 вересня 2024
Повінь у Чехії може перевершити катастрофу 1997 року, – Міністр внутрішніх справ.
Чехія бореться з наймасштабнішою повінню за останні десятиліття – оголошено стан небезпеки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Надзвичайні служби Чехії повністю мобілізовані для боротьби з найбільшою повінню за останні десятиліття. Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан на брифінгу після засідання кризового штабу заявив, що ситуація залишається критичною, і опади продовжуються.

«Не можемо представити оптимістичний сценарій… Дощ триває», – сказав Ракушан.

Стан небезпеки оголошено у Моравсько-Сілезькому та Оломоуцькому краях, де сильні дощі не припиняються вже три дні. У кількох регіонах триває евакуація населення до тимчасових притулків.

За даними Чеського гідрометеорологічного інституту (ČHMÚ), у багатьох районах Чехії вже випало близько 80% прогнозованих опадів. Особливо складна ситуація в містах Єсенік та інших населених пунктах на річці Бела. До ліквідації наслідків катастрофи залучено армію.

Міністр також порівняв ситуацію в Оломоуцькому краї з руйнівною повінню 1997 року, зазначивши, що вона може бути навіть гіршою. Поліція направила десятки правоохоронців із інших регіонів для підтримки в зонах лиха.

Повінь також залишила без електрики 260 тисяч домогосподарств. В Остраві та її околицях залізнична інфраструктура зазнала збитків на сотні мільйонів крон.

Наразі жителів районів Опава, Крнов, Фрідлант і Єсеніце попереджають про сильні опади та можливі розливи річок. Зокрема, рівень води в річці Одра може досягти критичного максимуму в понеділок, коли через Богумін протікатиме до 1820 кубічних метрів води на секунду.

Центральна протипаводкова комісія закликала губернаторів регіонів оголосити загрозливий стан відповідно до кризового законодавства. Мешканцям рекомендовано бути готовими до евакуації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Жуков
    Сергій Жуков
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Дмитро Наталуха
    Дмитро Наталуха
    голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку
  • Сергій Колієв
    Сергій Колієв
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області