Рада підтримала зміни щодо виплати допомоги військовим в разі встановлення вищої групи інвалідності

19:25, 18 липня 2022
Верховна Рада України прийняла законопроект щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги.
Рада підтримала зміни щодо виплати допомоги військовим в разі встановлення вищої групи інвалідності
Джерело фото: ukrmilitary.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до статті 163 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги) (реєстр. №7415). Про це повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.

Як пишуть на порталі, Проект Закону розроблено з метою приведення норми згаданого Закону у відповідність до рішення Конституційного Суду України №1-р(ІІ)/2022 від 6 квітня 2022 року. Вказаним Рішенням пункт 4 статті 163 Закону, відповідно до якого «у разі зміни групи інвалідності, її причини або ступеня втрати працездатності понад дворічний термін після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги у зв'язку із змінами, що відбулися, не здійснюється» (тобто діяла умова, за якої такі особи були обмежені часовим проміжком на отримання одноразової грошової допомоги у більшому розмірі) був визнаний таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним). Зокрема, Конституційний Суд України визнав, що «оспорювані приписи Закону, якими встановлено обмеження щодо виплати одноразової грошової допомоги в більшому розмірі за умови встановлення вищої групи інвалідності (або більшого відсотка втрати працездатності) лише протягом двох років, не узгоджуються з засадничими конституційними цінностями».

У поданому проекті пропонується виключити пункт 4 статті 163 Закону та доповнити зазначену вище статтю новим п. 41, в якому визначити, що «якщо військовослужбовцю, військовозобов'язаному або резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час нового огляду, незалежно від строку, який пройшов з моменту встановлення їм інвалідності або ступеня втрати працездатності, буде встановлено вищу групу інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата проводиться з урахуванням раніше отриманої суми. Виплата одноразової грошової допомоги, у зв’язку зі змінами що відбулись здійснюється, якщо причиною погіршення стану здоров’я було поранення (контузія, травма або каліцтво), отримане під час виконання обов'язків військової служби, перебування на навчальних (або перевірочних) чи спеціальних зборах, або служби у військовому резерві, або захворювання, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби, перебуванням на навчальних (або перевірочних) чи спеціальних зборах або на службі у військовому резерві», тобто одноразова грошова допомога у більшому розмірі (фактично різниця між одноразовою грошовою допомогою у більшому розмірі та раніше виплаченою сумою)  виплачуватиметься без обмеження будь-яким строком за умови встановлення причинно-наслідкового зв’язку між погіршенням стану здоров’я та пораненням (контузією, травмою або каліцтво) чи захворюванням, отриманим під час виконання обов'язків військової служби, перебування на навчальних (або перевірочних) чи спеціальних зборах, або служби у військовому резерві».

Також ми писали, що в Мінсоцполітики розповіли, як в Україні планують забезпечити гідне життя на пенсії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва