9 вересня: яке сьогодні свято та які головні події

10:30, 9 вересня 2022
9 вересня в церковному календарі – день пам'яті преподобного Пимена Великого.
9 вересня: яке сьогодні свято та які головні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 9 вересня, в Україні та світі святкують кілька свят. Також у цей день у минулому відбулася низка подій.

9 вересня - День тестувальника. Саме 9 вересня 1947 року в Гарвардському університеті вчені проводили тестування обчислювальної машини Mark II Aiken Relay Calculator, однак та постійно давала збій. Ніхто не міг зрозуміли, в чому справа, доки не помітили, що між контактами електромеханічного реле застрягла міль. Одна з вчених (Грейс Хоппер) назвала таку проблему «bug» («комаха»).

Також 9 вересня - День плюшевого ведмедика (Teddy Bear Day). Цікаво, що цю іграшку назвали на честь 26-го президента США Теодора Рузвельта. 1902 року під час полювання в штаті Міссісіпі він пошкодував маленьке ведмежа.

А ще 9 вересня - День чудесних диваків. Започаткували свято в місті Остін (штат Техас). Жителі цього містечка вирішили, що потрібен окремий день для відзначення людей з незвичайною зовнішністю, манерами поведінки чи іншими дивацтвами.

9 вересня - Міжнародний день судоку. Свято створили 2012 року за ініціативи Всесвітньої федерації з пазлспорту (WJPF) - це асоціація юридичних осіб з різних країн світу. Судоку - гра, в якій ігрове поле складається з клітин 9*9. Тому для святкування обрали дев'ятий день дев'ятого місяця року.

Також 9 вересня - Міжнародний день алкогольного синдрому плоду. Дату започаткували 1999 року. Згідно зі статистикою ВООЗ, до 35% українських жінок випивали під час вагітності. За поширенням ФАС (алкогольного синдрому плоду) Україна займає одне з перших місць у світі. Більшість жінок, які вживають алкоголь під час вагітності, вважають, що малі дози нешкідливі для плоду, однак це не так.

А ще 9 вересня - День дизайнера-графіка. Започаткували свято 2005 року, як неофіційне святкування 50-річчя легендарного дизайнера-графіка Володимира Чайки. Він зробив вагомий внесок у розвиток графічного дизайну.

9 вересня - Міжнародний день краси. Головна мета свята - підкреслити важливу роль індустрії краси в сучасному світі та показати, що краса може бути не лише зовнішньою, але й внутрішньою.

Яке сьогодні церковне свято

9 вересня в церковному календарі – день пам'яті преподобного Пимена Великого. Він був християнським ченцем та раннім отцем пустелі, який вважається найбільш цитованим наставником. Жив у монастирі в Скиті. 407 року монастир захопили під час одного з набігів. Пимен разом з іншими ченцями втік до Теренутіса (на річці Ніл).

Календар важливих подій за 9 вересня:

1834 рік — вперше розпочинаються заняття у Київському університеті на першому факультеті новоствореного університету — філософському;

1850 рік — Каліфорнію приймають в США як 31-й штат;

1855 рік — в ході Кримської війни після 349-денної облоги британо-французькі сили беруть Севастополь;

1886 рік — Бельгія, Велика Британія, Гаїті, Іспанія, Італія, Ліберія, Німеччина, Туніс, Франція та Швейцарія підписують Бернську конвенцію про охорону літературних і художніх творів;

1913 рік — київський військовий льотчик Петро Нестеров вперше у світі робить на літаку «мертву петлю» — одну з фігур вищого пілотажу (пізніше її назвали «петля Нестерова»);

1920 рік — створюють Київський авіаційний завод;

1951 рік — Народно-визвольна армія Китаю входить в Лхасу;

1991 рік — проголошують незалежність Таджикистану;

1998 рік — на посту Голови Генеральної Асамблеї ООН українського міністра закордонних справ Геннадія Удовенка змінює представник Уругваю Дідьє Опертіті;

2006 рік — розпочинається космічний політ астронавтки НАСА, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області