5 січня православні християни відзначають Водохресний Святвечір, який ще називають Надвечір'ям Богоявлення. Це день суворого посту, покаяння та підготовки до свята Хрещення Господнього. У народі цей день також називають Голодною кутею через традицію скромної трапези.
У цей день віряни дотримуються одноденного посту, відмовляючись від м’яса, яєць і молочних продуктів. На вечерю готують пісну кутю, яку заправляють лише медом і маком, без горіхів і фруктів. Решта страв теж має бути простою – вважалося, що скромність святкового столу принесе благополуччя в новому році.
Святвечір – це час очищення і підготовки: прибирали в оселях, готували святкові страви на Богоявлення. Після появи першої зорі родина сідала за стіл, починаючи трапезу з куті. Залишки цієї страви традиційно віддавали птахам.
Вода, освячена в цей день, вважається такою ж цілющою, як і на Хрещення. Її використовують для освячення оселі та захисту від злих сил. У давнину в деяких регіонах України цього дня щедрували, обдаровуючи господарів гілкою ліщини – оберегом від зла.
У храмах проходять богослужіння та Літургія. Освячення води у Водохресний Святвечір, традиція якого виникла в XII столітті, є важливою частиною дня. Святу воду зберігають цілий рік для духовного захисту та лікування.
Водохресний Святвечір – це день, коли віряни замислюються про очищення душі й тіла, дотримуючись віковічних традицій.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.