Замети до 5 метрів: українські полярники біля «Вернадського» викопали 40-метровий тунель, фото

07:42, 3 грудня 2023
На копання 40-метрового тунелю команда витратила трохи більше тижня.
Замети до 5 метрів: українські полярники біля «Вернадського» викопали 40-метровий тунель, фото
Фото: facebook.com/AntarcticCenter
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українським полярникам біля станції «Вернадського» через велику кількість снігу, якого випало понад 2 метри, довелося копали великий тунель. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Тунель довжиною близько 40 метрів і шириною два метри українські полярники прокопали до другого причалу «джеті».

«Звісно, їм трохи більше пощастило, ніж попередній експедиції, адже цьогоріч в районі «Вернадського» не було рекордних снігопадів: найбільша висота снігового покриву сягнула трохи більше 2 метрів (а торік – 3,5 м). Однак попрацювати все одно довелося добряче, адже в деяких місцях висота заметів була майже 5 метрів! Довжина тунелю вийшла близько 40 м, а ширина – до 2 метрів», - сказано у повідомленні.

На таку роботу команда витратила трохи більше тижня, і це при тому, що кожен щодня також розчищав сніг на закріпленій за ним ділянці біля станції.

Зазначається, що біля «Вернадського» є два причали. Перший називають “сліп”. Біля нього зберігаються човни та встановлений потужний кран, яким, власне, човни піднімають на берег. Цю стоянку використовують більшість часу (доки дозволяє льодова ситуація), і прохід до неї підтримується завжди.

Пора другого причалу «джеті» приходить в літній сезон, коли на станції значно збільшується кількість морських виїздів. Він зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води.

«Оскільки вже за кілька тижнів на «Вернадському» очікують прихід «Ноосфери», то дуже важливо було підготувати цей причал до роботи, щоб оперативно проводити розвантаження судна. З чим команда станції успішно впоралася», - додали науковці.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду