За яких умов чиновники зможуть займатись підприємництвом: що передбачає новий закон

10:58, 12 липня 2022
Новий закон дозволяє чиновникам поєднувати посаду з бізнесом, але лише за певних умов.
За яких умов чиновники зможуть займатись підприємництвом: що передбачає новий закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

8 липня парламент ухвалив закон про те, щоб дозволити держслужбовцям та посадовим особам займатися іншою оплачуваною діяльністю за певних умов. Йдеться про законопроект голови Комітету ВР з антикорупційної політики Анастасії Радіної «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах військового стану» 7280. 

Як відомо, до чиновників та посадових осіб застосовуються обмеження за сумісництво та поєднання з іншими видами діяльності. Це передбачено статтею 25 Закону «Про запобігання корупції», згідно з якою особам, зазначеним у пункті 1 ч. 1 статті 3 цього Закону, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією чи законами України. 

Водночас у Верховній Раді на період війни вирішили скасувати окремі антикорупційні обмеження для чиновників, які передбачають заборону на зайняття іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю. 

Умови такі: 

Норма стосується державних службовців (крім державних службовців категорії А), посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до 1-3 категорій), якщо такі особи перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або у разі простою ці чиновники протягом останнього року не перевірили своїх роботодавців

Так, Розділ XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» доповнюється пунктом 2-8: 

«2-8. Установити, що на період дії воєнного стану, запровадженого Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні», обмеження, встановлене пунктом 1 частини першої статті 25 цього Закону, не поширюється на державних службовців (крім державних службовців категорії «А»), посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до першої - третьої категорій), якщо такі особи перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або в разі простою, за умови, що трудові договори (контракти), цивільно-правові договори про надання послуг або правочини у сфері підприємницької діяльності укладаються з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, стосовно яких такі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування протягом останнього року не здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців. 

Такі особи зобов'язані припинити зайняття іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) чи підприємницькою діяльністю відповідно до частини другої статті 25 цього Закону протягом 15 робочих днів з дня припинення простою або закінчення відпустки». 

Також ми писали про те, що цим законом 7280 скасовано деякі обмеження на отримання чиновниками подарунків. 

Крім того, НАЗК зможе офіційно отримувати благодійну допомогу. 

Нижче наводимо текст закону.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду