З 1 жовтня для чотирьох категорій громадян запрацює програма щодо житла у кредит, — Шмигаль

17:18, 2 серпня 2022
Доступну іпотеку зможуть взяти військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони, медики, вчителі та педагогічні працівники і науковці.
З 1 жовтня для чотирьох категорій громадян запрацює програма щодо житла у кредит, — Шмигаль
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для 4 категорій українців з 1 жовтня запрацює програма програма доступного житла у кредит.

«Сьогодні Уряд робить перший, але дуже важливий крок до реалізації ініціативи Президента Володимира Зеленського — програми доступної іпотеки для українських родин. Зараз, під час засідання, Уряд затвердить для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування.

Програма «Доступна іпотека» запрацює з 1 жовтня 2022 року для чотирьох категорій громадян. Перша — це військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони. Друга категорія — це медики. Третя — вчителі та педагогічні працівники. Четверта категорія — науковці. Ставка за іпотекою для всіх цих категорій громадян складатиме 3%. Термін іпотеки — до 20 років. Мінімальний початковий внесок — 20% від вартості житла.

З наступного року програма запрацює для всіх українців, які потребують покращення житлових умов. Ставка буде так само пільговою і складатиме лише 7% річних.

Нова масштабна програма іпотеки дозволить активізувати нове будівництво та суттєво сприятиме відновленню економіки. Наша мета — аби кожен військовий, рятувальник, вчитель та лікар мали власне житло», - зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 2 серпня на засіданні Уряду.

Разом із тим, слід нагадати, що 27 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект 7414 «Про внесення змін до Закону України «Про споживче кредитування» щодо врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного, надзвичайного стану". Цим законом вносяться і деякі уточнення, які будуть спрямовані на дисциплінування тих, хто бере кредити.

Так, відповідно до Прикінцевих положень нового закону вносяться зміни, за якими пункти 1 і 3 розділу І нового Закону,  застосовуються до кредитних договорів, укладених після набрання чинності цим Законом.

Зокрема, якщо вже після набрання чинності цим законом (законопроектом 7414) військовослужбовець укладе кредитний договір щодо придбання  майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля, то у разі невиконання умов йому зможуть нарахувати штрафні санкції, пеню за невиконання зобов’язань, а також проценти за користування кредитом.

Також Денис Шмигаль розповів, що загалом у липні до держбюджету надійшло майже 170 млрд грн. З них близько 90 млрд — це надходження від податків і мит. Ще 80 млрд грн — це гранти від союзників України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду