До закону про судоустрій внесуть зміни щодо повноважень з’їзду суддів України

09:00, 15 серпня 2022
Запропоновано надати з’їзду суддів України повноваження щодо визначення однієї особи до складу Дорадчої групи експертів.
До закону про судоустрій внесуть зміни щодо повноважень з’їзду суддів України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 7663 про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України. Авторами проекту виступають члени Комітету Верховної Ради з питань правової політики, включно з його головою.

Так, пропонується внести зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та надати повноваження з’їзду суддів України визначати особу до складу Дорадчої групи експертів відповідно до Закону України «Про Конституційний Суд України».

Даний проект нерозривно пов’язаний із законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах 7662.

Відповідно до змін створюється Дорадча група експертів «з метою сприяння органам, що призначають суддів Конституційного Суду, у оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду».

Дана група визначатиме список кандидатів на крісло КСУ, яких потім включатимуть до бюлетеня для голосування на з'їзді суддів.

Дорадча група діє у складі 6 членів, які обираються безстроково та беруть участь в її роботі на громадських засадах.

До складу Дорадчої групи входять:

1) одна особа, визначена Президентом України;

2) одна особа, визначена Верховною Радою України;

3) одна особа, визначена з’їздом суддів України;

4) одна особа, визначена Венеційською комісією;

5) дві особи, визначені міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 5 років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

Детальніше про новий порядок відбору і призначення суддів, запропонований цим законопроектом, раніше писала «Судово-юридична газета» (за посиланням).

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді