Середньомісячні витрати на грошове забезпечення однієї особи начальницького складу НАБУ плануються на рівні 111,9 тисячі грн

13:07, 19 вересня 2022
Працівників ВАКС та НАБУ скорочувати не будуть: які планові показники для ВАКС, ВС, НАБУ та НАЗК встановлені у проекті бюджету.
Середньомісячні витрати на грошове забезпечення однієї особи начальницького складу НАБУ плануються на рівні 111,9 тисячі грн
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», витрати на фінансування судів у 2023 році планують зменшити, у тому числі й на суди вищої ланки.

За загальним фондом Верховний Суд отримає трохи більше 1 млрд грн, що менше на пів мільярда грн порівняно з 2022 роком (було 1,58 млрд грн), Вищий антикорупіцйний суд втратить за загальним фондом половину свого бюджету (було 592,8 млн грн, стане 293,4).

«Судово-юридичній газеті» стали відомі й деякі деталі проекту бюджету стосовно запланованих показників роботи.

ВАКС

У Вищому антикорупційному суді чисельність суддів та працівників суду змінювати не планують: 27 та 203 відповідно. Кількість справ та матеріалів, які має розглянути ВАКС у 2023 - 9030 (навантаження на суддю - 334 справи та матеріали).

Разом з тим, графа «Площа адміністративної будівлі, на якій проведено роботи з реконструкції (з розширенням)» на 2023 рік не заповнена (на відміну від 2022 року), вочевидь, на ремонт у ВАКС кошти за загальним фондом поки виділяти не планують. Відповідно немає даних і по середніх витратах на реконструкцію (з розширенням) адміністративної будівлі суду за адресою просп. Перемоги, 41 у м. Києві. У 2022 році на один квадратний метр реконструкції мало бути витрачено 27,1 тисячі грн. Загальна площа реконструкції 5500 кв. метрів.

Рівень відновлення довіри до правосуддя відповідно до проекту бюджету за допомогою ВАКС має бути підвищено до 52% (порівняно з 51% у 2022 році), а «рівень очищення суспільства від корупції» - до 42% (порівняно з 41% у 2022 році).

По Апеляційній палаті ВАКС також у плані на 2023 рік залишається та сама кількість суддів та працівників суду, 12 і 84 відповідно.

Частка апеляційних справ у загальній їх кількості, за якими залишено в силі рішення суду першої інстанції, у 2023 році повинна скласти 60%.

Верховний Суд

Прикметно, що по Верховному Суду відсутні прогнозовані показники щодо штатної чисельності суддів та апарату. Як раніше писала «Судово-юридичного газета», апарат планується скоротити (Апарат Верховного Суду скоротять на 30%, хочуть скоротити і помічників суддів).

Середня кількість справ і матеріалів, що знаходяться на розгляді в одного судді-доповідача Верховного Суду за планом, незначно зменшиться (до 574 порівняно з 617).

НАБУ

Завдання з «формування антикорупційної культури суспільства» Національне антикорупційне бюро України має виконувати у складі 500 працівників начальницького складу (у 2022 році було 477) та 200 державних службовців (було 223).

Середньомісячні витрати на грошове забезпечення на одну особу начальницького складу плануються на рівні 111,9 тисячі грн.

Середньомісячні витрати на оплату праці одного державного службовця - 83,6 тисячі грн.

При цьому запланована кількість кримінальних проваджень, розпочатих у звітному періоді (у тому числі виділених в окреме провадження згідно з частиною третьою статті 217 КПК України), зменшується до 550 з 700.

Кількість кримінальних проваджень, спрямованих до суду з обвинувальним актом або з інших підстав, передбачених КПК України, зменшується до 40 порівняно з планом на 65 у 2022 році.

Кількість студентів, громадських активістів та інших громадян, які взяли участь у публічних просвітницьких заходах за участі працівників Національного бюро, збільшиться до 900 (у 2022 році було заплановано 700).

В цілому, для Національного антикорупційного бюро (НАБУ) передбачено у 2023 році 1,21 млрд грн за загальним фондом у той час, як у 2022 році було 1,32 млрд грн. На перший погляд, скорочення незначне, але треба враховувати й інфляційні процеси.

НАЗК

НАЗК скорочувати не збираються (408 працівників). Кількість повідомлень про корупцію, які НАЗК має опрацювати - 1700

В цілому, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) отримає у наступному році 728,6 млн грн. У 2022 році бюджет НАЗК за загальним фондом складав 1,31 млрд грн. Тобто, скорочення майже вдвічі. Однак воно буде стосуватися переважно не діяльності самого НАЗК, а такої статті видатків, як фінансування політичних партій (цей бюджетний рядок також відноситься до НАЗК). Політиків у 2023 році збираються профінансувати з бюджету на 366 млн грн (у 2022 році - на 885 млн грн).

Прокуратура і САП

Раніше ми також писали, що Урядовці пропонують визначити середньомісячні витрати на зарплату прокурора у 2023 році у 68 тисяч гривень, а прокурора САП – 145 тисяч гривень (детальніше по САП і прокуратурі за посиланням).

Також раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Бюджеті на 2023 рік знов «заморозять» прожитковий мінімум для розрахунку окладів суддів і прокурорів. Відповідна тенденція для суддів і прокурорів зберігається вже не перший рік. Однак НАЗК і НАБУ розмір прожиткового мінімуму для розрахунку окладу «заморожувати» не збираються.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд