Можливість того, що Пентагон «сплатить рахунок» за використання Україною Starlink, не виключена, — NYT

07:10, 15 жовтня 2022
Starlink використовують у своїй роботі не лише українські військові, а й суди.
Можливість того, що Пентагон «сплатить рахунок» за використання Україною Starlink, не виключена, — NYT
Фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Ілон Маск, виконавчий директор SpaceX, заявив у п'ятницю, 14 жовтня, що його компанія не може «нескінченно» фінансувати інтернет-послуги в Україні за допомогою своїх терміналів Starlink, які, як зазначає New York Times, «відіграли вирішальну роль у забезпеченні координації дій українських військових на полі бою, зокрема у нещодавніх наступальних операціях». 

Коментарі Ілона Маска, зроблені в Твіттері, прозвучали трохи більше ніж за тиждень після того, як він викликав різкий публічний осуд з боку українських офіційних осіб за пропозицію, на його думку, «мирного плану щодо припинення війни», який включав поступку Україною території Росії.

Після російського вторгнення наприкінці лютого в Україну було доставлено понад 12 000 інтернет-терміналів Starlink, які були розраховані на роботу із супутниками. Система супутникового зв'язку StarLink від компанії SpaceX з початку війни використовується для підтримки роботи критичної інфраструктури та сервісів України. Також система Starlink була передана і для організації резервного каналу передачі судової влади.

Проте, як повідомив CNN, минулого місяця SpaceX відправила листа до Пентагона з проханням взяти на себе фінансування українського уряду та використання Starlink у військових цілях.

Маск не згадав Пентагон у своїх коментарях у Твіттері, але розповів про труднощі фінансування Starlink.

«SpaceX не просить відшкодувати минулі витрати, але також не може нескінченно фінансувати існуючу систему * і * відправити ще кілька тисяч терміналів, які використовують даних у 100 разів більше, ніж звичайні домогосподарства», - написав пан Маск у Twitter.

Представники Пентагону заявили, що точаться дискусії про те, як допомогти українським військовим залишатися у мережі під час війни. Один чиновник на умовах анонімності сказав New York Times, що представники міністерства оборони США сподіваються, що пан Маск та українські офіційні особи зможуть знайти вихід із ситуації, але додав, що можливість того, що Пентагон сплатить рахунок, не виключена.

«Міністерство продовжує працювати з промисловістю над пошуком рішень для Збройних Сил України, які відбивають жорстоку та неспровоковану агресію Росії», - заявив в електронному листі прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер. "На даний момент нам більше нічого додати".

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України, сказав, що пан Маск був «одним із найбільших у світі приватних донорів», які підтримують країну.

"Starlink - важливий елемент нашої критичної інфраструктури", - написав він у Twitter.

Також увечері 14 жовтня він додав, що «термінали Starlink працювали, працюють та працюватимуть. Не турбуйтесь".

А радник президента України Михайло Подоляк сказав, що «подобається вам це чи ні», але Макс «допоміг нам пережити критичні моменти війни».

Але "бізнес має право на власні стратегії", - написав пан Подоляк у Twitter, заявивши, що Україна знайде рішення, щоб Starlink продовжував працювати.

"Ми розраховуємо, що компанія забезпечуватиме стабільний зв'язок до закінчення переговорів", - додав він.

Нагадаємо, після заяви минулого тижня про те, що допомога Україні на сьогоднішній день коштувала компанії 80 мільйонів доларів, пан Маск заявив у п'ятницю, 14 жовтня, що «витрати» на проект становлять близько 20 мільйонів доларів на місяць.

«Окрім терміналів, ми маємо створювати, запускати, обслуговувати та поповнювати супутники та наземні станції», — написав він у Twitter. «Нам також доводилося захищатися від кібератак, які стають дедалі складнішими».

Макс також послався, що український дипломат використав лайку, щоб попросити його піти.

«Ми просто дотримуємося його рекомендацій», — написав Маск у Твіттері у п'ятницю.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду