У суди можуть повернутися рукописні протоколи

13:16, 8 грудня 2022
Хід судового засідання пропонується фіксувати письмово «від руки» у протоколі, а суддями можуть дозволити вести технічний запис судового засідання за допомогою власних технічних засобів.
У суди можуть повернутися рукописні протоколи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В період відсутності у судах електропостачання усі процеси судочинства, залежні від інформаційно-телекомунікаційних систем, автоматично припиняються.

Тому, як повідомив голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков, зараз розглядається питання законопроекту, що дозволить фіксувати судове засідання за старими правилами – письмовим протоколом.

«Розглядається внесення змін до процесуальних кодексів України, якими запропоновано передбачити, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі об’єктивної неможливості здійснення фіксування судового засідання технічними засобами у залі судового засідання, хід судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання.

У протоколі відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

А також в умовах воєнного та надзвичайного стану технічний запис судового засідання може здійснюватися суддею самостійно шляхом використання власних технічних засобів.

Дані пропозиції направлені до Міністерства юстиції України як головного розробника проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цифровізації судочинства», - зазначив голова ДСА.

Разом з тим, як раніше писала «Судово-юридична газета», є законопроект, який містить протилежну спрямованість. Авторами цього законопроекту 8219 виступають голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, депутати Олександр Бакумов, В'ячеслав Медяник та інші.

Зокрема буде змінено статтю 412 КПК «Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону». А саме передбачено, що судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо не виконано вимоги про фіксування судового провадження за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження в суді першої або апеляційної інстанції.

(Наразі ця норма щодо скасування звучить так: «у матеріалах провадження відсутній журнал судового засідання або технічний носій інформації, на якому зафіксовано судове провадження в суді першої інстанції»).

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду