Голова НАЗК на зустрічі з послами G7 заявив, що прийняттю Антикорупційної програми «може завадити спротив з органів, що належать до найбільш корумпованих сфер»

12:19, 30 січня 2023
Державну антикорупційну програму можуть ухвалити вже цього тижня, до Саміту Україна – ЄС, і у НАЗК вважають, що зауваження судової влади враховувати не слід.
Голова НАЗК на зустрічі з послами G7 заявив, що прийняттю Антикорупційної програми «може завадити спротив з органів, що належать до найбільш корумпованих сфер»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 25 січня Національне агентство з питань запобігання корупції направило на повторний розгляд Урядовим комітетом з питань нацбезпеки, оборони та правоохоронної діяльності доопрацьований проект Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки (ДАП). 

Як раніше писала «Судово-юридична газета», у проекті ДАП зокрема йдеться про значне розширення повноважень Громадської ради доброчесності (негативний висновок ГРД щодо судді ВККС зможе подолати лише на спільному з ГРД засіданні, якщо за це проголосує більшість членів ГРД), а також зміни у процедурі кваліфікаційного оцінювання суддів. Також пропонується заборонити суддям йти у відставку до завершення дисциплінарних проваджень

В уточненнях до своїх зауважень новосформована Вища рада правосуддя виступила проти повторної переатестації суддів. А також проти значного розширення повноважень ГРД, негативний висновок якої фактично буде мати вагу остаточного рішення під час оцінювання судді, як це було запропоновано проектом ДАП.

Разом з тим, у НАЗК вважають, що рекомендації ВРП, як і Ради суддів України слід відхилити.

30 січня НАЗК повідомило, що голова НАЗК Олександр Новіков під час зустрічі з послами країн Великої сімки (G7) та Європейського Союзу у резиденції Посла Японії в Україні заявив, що НАЗК розраховує на затвердження проекту ДАП в Кабінеті Міністрів України найближчими днями, «але цьому може завадити спротив з органів, що належать до найбільш корумпованих сфер».

Голова НАЗК додав, що вже 3 лютого в Києві відбудеться важливий Саміт Україна-ЄС, тому держава має продемонструвати свою готовність до нього, затвердивши ДАП та «продемонструвавши нашим партнерам абсолютну нетолерантність України до корупції».

Також Олександр Новіков обговорив з послами G7 необхідність відновлення декларування публічних службовців та фінансової звітності політичних партій.

«Відновлення декларування та звітності політичних партій є ефективними інструментами не лише для запобігання корупції, а й для виявлення фактів незаконного збагачення та інших корупційних правопорушень. Це набуває особливої актуальності з точки зору підзвітності українських посадовців за використання коштів допомоги партнерів з розвитку. І останні гучні події в нашій країні демонструють необхідність відновлення цих процесів. Наразі законопроект щодо відновлення електронного декларування очікує розгляду та ухвалення у Верховній Раді ще з осені минулого року», — додав Голова НАЗК.

Він підкреслив, що наша держава має у своєму арсеналі всі необхідні інструменти для отримання допомоги від партнерів.

У свою чергу, як повідомляє НАЗК, посли країн G7 та ЄС висловили свою чітку підтримку якнайшвидшого ухвалення ДАП та відновлення інструментів запобігання корупції (електронне декларування та фінансове звітування політичних партій).

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зауважив: «Ухвалення ДАП стане чудовим результатом, який можна буде презентувати під час Саміту Україна – ЄС».

«Посли країн G7 та ЄС пообіцяли продовжувати підтримку антикорупційних реформ, незалежності антикорупційних органів України, а також закликали до вжиття всіх необхідних кроків для забезпечення ефективного та прозорого процесу отримання міжнародної допомоги під час відбудови України, зокрема гарантування належної системи комплаєнсу у виконавців проектів з відбудови», - йдеться на сайті НАЗК.

Нагадаємо, що цього року Японія головує в рамках G7. Раніше Голова НАЗК зустрічався з Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді