Відбирати суддів КСУ треба трохи інакше: став відомий проект фінального комюніке Саміту Україна-ЄС

14:49, 31 січня 2023
За результатами Саміту Україна-ЄС європейські дипломати планують погодити комюніке, в якому наголосять на необхідності змін до процедури відбору суддів Конституційного Суду України.
Відбирати суддів КСУ треба трохи інакше: став відомий проект фінального комюніке Саміту Україна-ЄС
Фото з попереднього візиту президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і Жозепа Борреля до Києва, джерело фото: ukrinform.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На Саміті Україна-ЄС високо оцінять прогрес нашої держави, але навряд чи візьмуть зобов’язання щодо швидкого вступу. Про це йдеться у матеріалі EURACTIV, в розпорядженні якого опинився проект комюніке Саміту.

Зокрема, за даними видання, в проекті декларації Саміту зазначено, що «реформа Конституційного Суду та процедура відбору політично незалежних і кваліфікованих конституційних суддів залишаються життєво важливими для посилення стійкості України».

Нагадаємо, що як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

Зокрема Венеційська комісія пропонує виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Сама Дорадча група формується наполовину з членів, делегованих «міжнародниками».

«Надання органам призначення можливості обирати «невідповідних» кандидатів на посади суддів Конституційного Суду потенційно може зробити роль ДГЕ безглуздою», - йдеться у нещодавньому аналізі від експертів ВК.

Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою. Тобто, ще більше розширити роль «міжнародників» в процесі відбору суддів Конституційного Суду України.

«ЄС привітав реформаторські зусилля України та закликав країну продовжувати цей шлях і виконувати визначені умови у висновку Комісії»

Отже, як зазначається у статті EURACTIV, Президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зустрінуться з президентом України Володимиром Зеленським наприкінці цього тижня, а перед нею відбудуться консультації між Європейською комісією та українським урядом.

Згідно з проектом комюніке, з яким ознайомився EURACTIV, лідери ЄС та України мають намір повторити, що «майбутнє України та її громадян у Європейському Союзі» та «його зобов’язання підтримувати подальшу європейську інтеграцію України».

«ЄС визнав значний прогрес, який Україна продемонструвала протягом останніх місяців у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидата на членство в ЄС, привітав реформаторські зусилля України в такі важкі часи та закликав країну продовжувати цей шлях і виконувати визначені умови у висновку Комісії щодо її заявки на членство для просування до майбутнього членства в ЄС», – йдеться в проекті комюніке в його поточній формі.

Очікується, що посли ЄС погодять остаточний варіант комюніке саміту 31 січня. Останніми тижнями країни-члени сперечалися щодо позитивного формулювання тексту щодо перспективи членства України в ЄС, повідомили EURACTIV четверо дипломатів ЄС.

Польща, три країни Балтії та Україна наполягали на формулюванні, яке б вказувало Києву, що його заявку на членство можна прискорити. «Ми очікуємо від саміту підбадьорення для України та чіткої оцінки прогресу, якого вони досягли», — сказав EURACTIV східноєвропейський дипломат ЄС.

«Хоча це лише заява, слова мають значення, тому ми наполягаємо на більш обнадійливій версії тексту», – додав дипломат.

У червні Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС, розуміючи, що Київ зробить низку законодавчих і політичних кроків, які отримали назву «Сім рекомендацій». Ці рекомендації включали ухвалення законодавства про процес відбору суддів Конституційного Суду України на конкурсній основі, посилення боротьби з корупцією, гармонізацію регулювання ЗМІ зі стандартами ЄС та захист національних меншин.

Як зазначає видання, Україна поспішає продемонструвати прогрес у реформах, пов’язаних із ЄС.

«Перспектива приєднання України найближчим часом залишається далекою»

«Україна просувається з реформами, як ніколи раніше, незважаючи на триваючу війну», заявила EURACTIV віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина, оскільки Київ намагається продемонструвати прогрес перед обличчям зростаючих сигналів про те, що він навряд чи отримає преференції на шляху до ЄС. Але незважаючи на рішення про надання Києву статусу кандидата в червні минулого року, перспектива приєднання України найближчим часом залишається далекою.

«Велика кількість великих держав-членів не сприйме надто позитивну мову», – сказав дипломат ЄС EURACTIV.

Декілька дипломатів ЄС заявили, що формулювання в проекті декларації стало «надто перспективним для деяких більш скептично налаштованих держав-членів, і очікується відмова з боку Франції, Німеччини, Іспанії, Нідерландів, Португалії, Данії та Бельгії».

Президент Франції Еммануель Макрон заявив минулого року, що можуть пройти «десятиліття», перш ніж Україна зможе приєднатися до блоку, тоді як навіть лідери ЄС, які його найбільше підтримують, визнають, що у Києва може бути довший шлях попереду.

Більш скептично налаштовані країни-члени вважають посилання на «значний прогрес» занадто передчасним і «випереджаючим нормальні кроки в процесі вступу», оскільки жодної офіційної оцінки прогресу України ще не було представлено. Вони воліли б дотримуватися формулювання, використаного на червневій Європейській раді, і узгодженого процесу, згідно з яким очікується, що Європейська комісія надасть проміжну інформацію про прогрес України у виконанні семи вимог, які ЄС поставив для початку переговорів про вступ.

Це оновлення стане доповненням до регулярної оцінки, куди, ймовірно, будуть додані додаткові рекомендації.

У приватних розмовах офіційні особи ЄС відзначили, що Україна досягла значного прогресу в ухваленні нового закону про ЗМІ та висуненні ключових кандидатур у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Разом з тим, хоча Україна оголосила про реформу Конституційного Суду та новий порядок призначення суддів, Венеціанська комісія все ще має занепокоєння щодо повноважень і складу Дорадчої групи експертів, органу, який відбирає кандидатів до суду.

«Залишаються прогалини у верховенстві права та судовій системі, а також у боротьбі з корупцією, і деякі реформи, ймовірно, потребуватимуть подальшого узгодження із законодавством ЄС», – додав чиновник ЄС.

З цією метою в проекті декларації Саміту зазначено, що «реформа Конституційного Суду та процедура відбору політично незалежних і кваліфікованих конституційних суддів залишаються життєво важливими для посилення стійкості України».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді