Курортний комплекс для суддів «Шкло» вибув зі сфери управління ДСА і переданий на приватизацію: для Ради суддів це виявилося сюрпризом

14:50, 4 травня 2023
Члени Ради суддів здивувалися тому, що ДСА не повідомило їх про рішення Кабміну забрати санітарно-курортний комплекс «Шкло» у судової влади.
Курортний комплекс для суддів «Шкло» вибув зі сфери управління ДСА і переданий на приватизацію: для Ради суддів це виявилося сюрпризом
Санітарно-курортний комплекс «Шкло», фото: ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 травня під час засідання Ради суддів України було виявлено, що державне підприємство «Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло» вибуло зі сфери управління Державної судової адміністрації.

Нагадаємо, цей комплекс розташований у в однойменному селі Яворівського району за 40 км від Львова, у мальовничому змішаному лісопарку Розточчя площею 80 га, оточеному масивами соснових лісів. Як зазначається на сайті ДСА, «санаторно-курортний лікувальний центр створює унікальний комплекс природних лікувальних ресурсів: гориста місцевість, чисте повітря, власні питтєві джерела слабомінералізованої води «Нафтуся-Шкло», сірководневі джерела малої і середньої мінералізації, торф’янисто-мiнеральнi лiкувальнi грязі, фітотерапія, озонотерапія, інше».

Так, член Ради суддів Валерія Чорна нагадала про рішення Ради суддів №55 від 17.09.2018 року щодо необхідності проведення аудиту стану санітарно-курортного комплексу «Шкло», який призначався для судової влади. «Є інформація, що його планують виставляти на продаж. З 2018 року ДСА жодного разу не піднімала це питання», - відмітила вона.

У відповідь голова ДСА Олексій Сальніков зазначив: «Ми провели аудит, результати цього аудиту вам надали».

Втім, за словами Валерії Чорної, останній раз з цього питання було обговорення більше року тому.

«Ви надіслали мені плановий аудит ДСА 2021 року. Жодного іншого документу я не бачила. А йшлося про обстеження цього комплексу щодо з’ясування реального стану речей», - зазначила вона.

«Кабінетом Міністрів прийнято рішення щодо приватизації даного об’єкта. І ми на даний час готуємо документи щодо передачі даного об’єкта Фонду державного майна України», - зазначив у відповідь Олексій Сальніков. Втім, за словами заступника голови ДСА Максима Пампури про приватизацію поки мова не йде.

«Це ж об’єкт ДСА, як це могло статися кулуарно без відома Ради суддів?» - здивувалася член РСУ.

«КМУ прийняв самостійно це рішення 14 жовтня 2022 року. Цим рішенням зобов’язано органи управління державним майном, у тому числі ДСА, передати до о сфери управління ФДМУ більше 900 підприємств.

Станом на зараз ДСА готуються документи щодо реалізації цього розпорядження КМУ», - сказав Максим Пампура.

«Чому РСУ не повідомили про те, що це питання ініційовано та реалізовується?» - запитали члени РСУ.

«Це була загальнодержавна програма, більше 900 підприємств, які передаються.

Ми висловлювали відповідну позицію, щоб залишити це підприємства. Але позиція Уряду полягає у тому, що міністерства і відомства не повинні тримати такі підприємства на балансі, бо вони є непрофільними активами», - зазначив заступник голови ДСА.

В свою чергу, Олексій Сальніков зауважив: «ми це питання обговорювали на нарадах».

«Чому ви не повідомляли Раду суддів про обговорення питання?» - все ж спробували з’ясувати у РСУ.

На це питання у очільників ДСА відповіді не було.

Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що теж не знав про прийняте КМУ рішення.

«Там величезна територія з лісами, з озерами, джерелами мінеральної води «Нафтуся». Про це питання не можна так просто сказати – немає фінансування, віддаємо. Не можна так просто казати «це рішення КМУ». І не ставити до відома судову владу», - підсумувала Валерія Чорна.

Врешті було вирішено, щоб ДСА надіслала всі відповідні матеріали до Ради суддів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд