Микола Хавронюк чи Олег Рожнов: з’їзд науковців обере члена Вищої ради правосуддя

19:11, 1 червня 2023
Науковцям доведеться обирати між двох кандидатів члена Вищої ради правосуддя.
Микола Хавронюк чи Олег Рожнов: з’їзд науковців обере члена Вищої ради правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

2 червня 2023 року відбудеться з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ для обрання другого члена Вищої ради правосуддя за своєю квотою.

Нагадаємо, рішенням з’їзду науковців 19 серпня 2022 року членом ВРП був обраний Дмитро Лук’янов, який зараз є заступником голови ВРП. Друге крісло залишалося вакантним.

Етична рада 28 квітня 2023 року визнала такими, що відповідають критерію професійної етики та доброчесності лише двох кандидатів на єдину вакантну посаду члена Вищої ради правосуддя по квоті З’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Відповідно, за посаду члена ВРП на з’їзді науковців-правників будуть змагатись:

- Хавронюк Микола Іванович- професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Був кандидатом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, пройшов до фінального переліку. Однак за нього 1 червня проголосували лише чотири члени ВРП, зокрема Роман Маселко та представники від прокуратури Олег Кандзюба та Олексій Мельник. Проти - 11.

Нагадаємо, що під час конкурсу до ВККС рекомендації Миколі Хавронюку надали Наталія Гуторова – професор кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, академік Національної академії правових наук, Микола Мельник – суддя Конституційного Суду України у 2014 – 2019 роках та В’ячеслав Навроцький – професор кафедри теорії права та прав людини Українського Католицького Університету.

Також Микола Хавронюк вже подавав документи як кандидат до Вищої ради правосуддя за квотою парламенту, але Комітет ВР з питань правової політики не допустив його далі, оскільки, за словами депутатів, він не показав корпоративні права.

З 2012 до 2017 Микола Хавронюк – професор кафедри кримінального права та кримінології КНУ імені Тараса Шевченка. У 2006-2012 працював начальником управління законодавчого забезпечення, заступником начальника апарату – начальником правового управління Верховного Суду України. З 2012 року зареєстрований як ФОП.

- Рожнов Олег Вікторович– доцент кафедри цивільного процесу Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. Є фахівцем в галузі цивільного судочинства та цивільного процесу.

22 роки працює на кафедрі цивільного процесу НЮУ. Кандидат юридичних наук.

Був кандидатом до Верховного Суду, склав тестування, але далі не пройшов. З результатом кандидата можна ознайомитися за посиланням.

Обліковується як адвокат у Раді адвокатів Харківської області.

Вказаний в якості засновника Адвокатського об'єднання «ЦИВІУМ».

Також має корпоративні права у селянському (фермерському) господарстві «ВЕСЕЛЕ». Директором, вочевидь, виступає, його родич.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки