«Нам було складно обрати членів ВККС з числа суддів, у нас був обмежений вибір» — Вища рада правосуддя

07:20, 2 червня 2023
У ВРП розповіли про труднощі призначення членів ВККС з числа суддів і суддів у відставці.
«Нам було складно обрати членів ВККС з числа суддів, у нас був обмежений вибір» — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик розповів «Судово-юридичній газеті», які у членів ВРП виникли труднощі з визначенням 16 членів нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Найбільш складною була ситуація з кандидатами на посади членів ВККС по квоті суддів. У нас був дуже обмежений вибір. З 10 кандидатів - суддів та суддів у відставці, необхідно було обрати 8. Набагато простіше і легше у нас пройшло обговорення кандидатів на посади членів ВККС з числа не суддів, яких було значно більше. Втім, з огляду на перелік кандидатів, що нам надала Конкурсна комісія з добору членів ВККС, вважаємо, що нам все ж  вдалося визначити оптимальний склад Комісії», - розповів Григорій Усик.  

Також, голова ВРП зазначив, що призначення повного складу ВККС було для ВРП важливим питанням «в політичному сенсі».

«Ми виконали одне з завдань, яке поставила перед Україною Європейська Комісія при вирішенні питання про прийняття України у Європейський Союз, а також для вступу в НАТО», - зазначив Григорій Усик.

Крім того, голова ВРП повідомив, що обґрунтування мотивів призначення кожного члена ВККС буде наведене у відповідних рішеннях.

Також у ВРП зазначили про проблему, яка виникне у діяльності ВККС вже у найближчому майбутньому.

«Справа в тому, що деякі члени нового складу ВККС є діючими військовослужбовцями. Ми маємо власну проблему з невирішеним питанням перебування члена ВРП одночасно у статусі військовослужбовця. Мова про Олену Ковбій. За фактично півроку відповідний закон, який би вирішував зазначену проблему, так і не був прийнятий. Щодо членів ВККС цю проблему також слід вирішити», - розповів Григорій Усик.  

Зазначимо, що у новому складі ВККС є троє діючих військовослужбовців – суддя Олексій Омельян, суддя у відставці Володимир Луганський, представник НАЗК Ярослав Дух.

Нагадаємо, що Конкурсна комісія з добору членів ВККС у березні надала ВРП список з 32 кращих, на її думку, кандидатів. Втім, лише десять кандидатів зі списку були суддями або суддями у відставці, тоді як представників інших юридичних професій було аж 22.

У підсумку, можливість вибору кандидатів з числа саме суддів та суддів у відставці, була суттєво обмежена. У Конкурсній комісії з добору членів ВККС такий стан речей пояснили просто - «до більшості кандидатів-суддів виникли претензії у зв’язку з їх компетенцією та доброчесністю».

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки