Суддя, якого звільнили з посади за порушення присяги ще у 2008 році, отримає новий суд

17:55, 25 жовтня 2023
Андрій Куликов тепер зможе звільнитися у відставку з посади судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду.
Суддя, якого звільнили з посади за порушення присяги ще у 2008 році, отримає новий суд
Джерело фото: ВККС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів 25 жовтня 2023 року рекомендувала перевести колишнього суддю військового місцевого суду Дніпропетровського гарнізону Андрія Куликова у інший суд.

Згідно з рішенням ВККС, новим судом Андрія Куликова буде Дніпропетровський окружний адміністративний суд.

З огляду на те, що наразі Андрію Куликову 56 років, теоретично, навіть з огляду на велику перерву, він ще може повернутися до здійснення правосуддя.

Як відомо, на свою посаду Андрій Куликов був призначений ще у 1997 році. У лютому 2004 року Вища рада юстиції внесла до Верховної Ради подання про звільнення Андрія Куликова з посади судді за порушення присяги. Але лише 22 травня 2008 року Верховна Рада звільнила Андрія Куликова з посади за порушення присяги судді.

За повідомленнями ЗМІ, у провину Андрію Куликову були поставлені численні порушення законодавства та етики.

Згодом, у 2010 році було ліквідовано і військовий місцевий суд Дніпропетровського гарнізону.

Втім, у січні 2017 року Андрію Куликову разом з іншими 17 колишніми суддями, вдалося виграти справу в ЄСПЛ, відому як «Куликов та інші проти України». ЄСПЛ у своєму рішенні вказав на недосконалість процедури дисциплінарного провадження щодо суддів, яка діяла у 2004-2012 роках.

Касаційний адміністративний суд у складі ВС 18 липня 2019 року скасував рішення Вищої ради юстиції, а також відповідну постанову Верховної Ради і передав справу на повторний розгляд тепер вже Вищій раді правосуддя. Втім тоді КАС ВС відмовився зобов'язати ВРП поновити Андрія Куликова на посаді судді.

У 2020 році трапився неприємний казус – напередодні розгляду своєї справа у ВП ВС Андрій Куликов звинуватив суддів Великої Палати та членів Вищої ради правосуддя у тому, що вони нібито готують на нього замах. У підсумку, 19 суддів ВП ВС звернулись у Раду правосуддя з повідомленням про втручання в їх професійну діяльність.

15 червня 2021 року ВРП ухвалила рішення про відмову у звільненні Андрія Куликова з посади судді військового місцевого суду Дніпропетровського гарнізону, а 15 липня того ж року ухвалила рішення про залишення без розгляду заяви позивача про поновлення його на посаді судді цього суду.

Оскільки військового місцевого суду Дніпропетровського гарнізону станом на 2021 рік вже не існувало, то і голова зазначеного суду вже не міг видати наказ, згідно з яким позивач міг би бути зарахований у штат відповідного суду.

15 червня 2023 року Велика Палата Верховного Суду все ж зобов’язала Вищу раду правосуддя «вжити заходи, спрямовані на вирішення питання щодо можливості поновлення позивача на посаді судді».

13 липня 2023 року Вища рада правосуддя констатувала, що згідно із приписами абзацу третього пункту 4 розділу ХІІІ «Перехідні положення» Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-V «Про судоустрій і статус суддів», судді військових судів гарнізонів, апеляційних військових судів регіонів, апеляційного суду Військово-Морських Сил переводяться за їх згодою до місцевих або апеляційних судів, крім спеціалізованих, на підставі заяви про переведення за рішенням органу, який їх обрав чи призначив, зі звільненням їх з військової служби.

10 серпня 2023 року ВККС, на виконання звернення ВРП, вирішила здійснити заходи, спрямовані на вирішення питання щодо переведення Андрія Куликова на посаду судді до іншого суду.

Таким чином, якщо Вища рада правосуддя погодиться з рішенням ВККС, то Андрій Куликов зможе не тільки повернутися до здійснення правосуддя, а навіть звільнитися у відставку.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва