Не повернення, а відмова у відкритті провадження, — Верховний Суд висловився стосовно дій апеляційного суду у разі, якщо ухвала не підлягає апеляційному оскарженню

11:00, 7 січня 2024
Якщо ухвала суду першої інстанції не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, апеляційний суд повинен ухвалити рішення про відмову у відкритті апеляційного провадження, а не про повернення апеляційної скарги.
Не повернення, а відмова у відкритті провадження, — Верховний Суд висловився стосовно дій апеляційного суду у разі, якщо ухвала не підлягає апеляційному оскарженню
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Якщо ухвала суду першої інстанції не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, апеляційний суд повинен ухвалити рішення про відмову у відкритті апеляційного провадження, а не про повернення апеляційної скарги з підстав, передбачених п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК. Про це зазначила колегія суддів Другої судової палати ККС ВС у постанові від 9 листопада 2023 року у справі №494/1330/22

Позиції судів

Місцевий суд ухвалою відмовив в затвердженні угоди та повернув кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування.

Апеляційний суд ухвалою повернув прокурору його апеляційну скаргу на вищевказану ухвалу місцевого суду у зв’язку із пропуском строку на апеляційне оскарження і не порушенням питання про його поновлення.

Позиція Касаційного кримінального суду

Касаційний кримінальний суд залишив без зміни ухвалу апеляційного суду. ККС перевірив, що ухвала місцевого суду, якою відмовлено у затвердженні угоди та повернуто кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування, не міститься в переліку, визначеному ч. 4 ст. 314 КПК, та не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, у зв’язку з чим апеляційний суд повинен був прийняти рішення про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора на таке рішення, замість повернення апеляційної скарги з підстав, передбачених п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК.

Разом з тим, ККС вважає, що це порушення в цьому випадку не є істотним, оскільки апеляційна скарга була подана на рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню.

Скасування такої ухвали в будь-якому разі не призведе до перегляду оскарженого рішення, оскільки при новому розгляді апеляційний суд повинен буде відмовити у відкритті апеляційного провадження.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду