Нам потрібна законодавча база для реформування адвокатури – голова ВРП Григорій Усик

14:00, 22 червня 2024
Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик вважає, що адвокатура залишається нереформованою.
Нам потрібна законодавча база для реформування адвокатури – голова ВРП Григорій Усик
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Потрібно напрацьовувати реформу адвокатури. Про це голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив під час однієї з панелей Конференції з відновлення, яка відбулася у Берліні минулого тижня.

Так, на прохання модератора окреслити ключові сфери, де потрібні зміни, Григорій Усик зазначив, що, на його погляд, основні зміни, які потрібні в судовій системі та яких вимагає суспільство України, пов’язані із системою спеціалізованих судів.

«Зараз ми ведемо дискусії щодо створення та розвитку Вищого адміністративного суду України, який розглядатиме справи, пов’язані з Національним агентством з питань запобігання корупції, Національним банком України та іншими центральними органами.

Ми також працюємо над створенням вищих спеціалізованих судів для вирішення інвестиційних спорів і питанням військових судів.

Я думаю, що Німеччина як країна, яка має складну систему судів, може надати нам підтримку щодо забезпечення функціонування спеціалізованих судів, і цей досвід буде високо оцінений» - зазначив він.

«Я також вважаю, що нам потрібна необхідна законодавча база для реформування системи адвокатури.

Адвокатура є частиною системи судочинства України, але до цього часу адвокатура залишається нереформованою. Ми бачимо деякі проблеми, пов’язані з відсутністю двох членів ВРП, які не делеговані адвокатурою» - підкреслив Григорій Усик.

За його словами, реформм, зокрема судова реформа, залежить від людей, які її реалізують, а також матеріально-технічної допомоги.

Також він зауважив, що фінансування судової влади становить 60% від того, що необхідно, і, звичайно, цього недостатньо для всіх заходів, які необхідно вжити.

Крім того, важливим є розвиток нової мережі судів.

«Звичайно, також дуже важливо розробити альтернативні способи розгляду спорів, і ці альтернативні способи зменшать тягар, який зараз покладено на судову систему» - зазначив голова ВРП.

Нагадаємо, що в Офісі Президента також повідомили, що працюють над реформою правничої освіти.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду