Благословляв окупантів на вбивства українців: патріарху РПЦ Кирилу повідомили про підозру

14:35, 4 листопада 2023
Патріарх РПЦ Кирил благословив рашистів на вбивства українців та через медіа-засоби просував російську пропаганду.
Благословляв окупантів на вбивства українців: патріарху РПЦ Кирилу повідомили про підозру
Джерело фото: СБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Очільнику російської Православної Церкви Володимиру Гундяєву, відомого також як Кирил, повідомлено про підозру через підтримку збройної агресії російської федерації та заперечення воєнних злочинів терористів, скоєних окупантами на території України, – повідомили в СБУ.

За інформацією слідства, патріарх московської Православної Церкви був внесений до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії та був одним із перших, хто висловив публічну підтримку повномасштабній війні проти України. Він використовує свої релігійні зв'язки для поширення пропаганди, в тому числі через релігійні громади РПЦ на території росії та представників УПЦ (московського патріархату) в Україні.

Крім того, Володимир Гундяєв систематично використовує різні медіаформи для поширення пропаганди, включаючи онлайн-проповіді та відеокоментарі. Зокрема, у березні 2022 року на сайті РПЦ була опублікована «стаття» про літургію, де клірик благословив командувача російської Національної гвардії Віктора Золотова на війну проти України.

В кінці лютого 2023 року на офіційному YouTube-каналі РПЦ з'явилася відеопропаганда, в якій Гундяєв виправдовує окупацію сходу України. Також, патріарх неодноразово надавав коментарі пропагандистам з центральних російських телеканалів, де підтримував агресивну політику росії та закликав вірян об'єднатися у війні проти України.

За результатами проведеної Службою безпеки України експертизи було підтверджено фактичну участь патріарха у злочинній діяльності. На цій підставі Володимиру Гундяєву було оголошено підозру за такими статтями:

  • частина 3 статті 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України);
  • частина 3 статті 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників);
  • частина 5 статті 27 та частина 2 статті 437 (планування, підготовка, початок та проведення агресивної війни).

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення Володимира Гундяєва до відповідальності за злочини проти національної безпеки та територіальної цілісності України.

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України