У НБУ пояснили, які чинники вплинули на рівень ВВП у 2023 році

19:27, 7 квітня 2024
У минулому році реальний валовий внутрішній продукт зріс на 5,3%.
У НБУ пояснили, які чинники вплинули на рівень ВВП у 2023 році
Джерело фото: epravda
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За даними Держстату, у 2023 році реальний валовий внутрішній продукт зріс на 5,3%. Як зазначили у Національному банку, Україні вдалося досягти зростання ВВП після глибокого спаду у 2022 році (на 28,8%) навіть в умовах подальших активних бойових дій, високих безпекових ризиків та терористичних атак з боку росіян, зокрема на критичну інфраструктуру.

Вагому роль, пояснюють у НБУ, у такому значному результаті відіграли:

  • висока адаптивність бізнесу та населення;
  • м'яка фіскальна політика;
  • стабілізація ситуації в енергетиці з другої половини лютого, передусім завдяки швидким ремонтам та посиленому захисту ППО;
  • зусилля НБУ та Уряду зі збереження макрофінансової стабільності в Україні.

У комплексі це зумовило суттєве сповільнення падіння економіки вже у I кварталі, а з II кварталу реальний ВВП повернувся до зростання, навіть попри негативний вплив подальших руйнувань та зупинення діяльності бізнесу на час повітряних тривог, зауважують у Нацбанку.

«Рекордні бюджетні витрати на оборону та безпеку зумовили подальше збільшення ролі державного сектору в економіці. Так, за рік споживання державного сектору зросло на 9%, а його частка у ВВП за два роки більш ніж подвоїлася. Валова додана вартість сектору державного управління і оборони збільшилася за цей період на понад 46%, а його частка зросла з 6% у 2021 році до 22% у 2023 році», - додали у НБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва